KäPa-HJK 1-1 (1-0), Etelä-Länsi-liigan (U13) kevätkierroksen voitto Klubille

13-vuotiaiden Etelä-Länsi-liiga sai arvoisensa päätöksen, kun Käpylän Pallo ja Helsingin Jalkapalloklubi ratkaisivat sarjan kevätkierroksen voiton keskiviikkona Kartanon kentällä Vuosaaressa. Ottelun panokset olivat selvät: KäPa tarvitsi pelistä voiton saavuttaakseen sarjan ykkössijan, HJK:lle riitti tasapeli. Vuosaareen oli saapunut ilahduttavasti katsojia, arviolta noin 150.

Ottelun normaalia suurempi merkitys näkyi varsinkin ensimmäisillä minuuteilla. Molemmat joukkueet aloittivat pelin 4-3-3-muodolla, kuten kesäkuussa pelatussa Sami Hyypiä Akatemian kansainvälisen turnauksen kohtaamisessa. Ottelun alkua leimasi harhasyöttöjen runsas määrä. Ottelun avausmaali nähtiin 9. minuutilla: KäPalle vihellettiin rangaistuspotku, kun HJK-puolustajan harhasyötön seurauksena läpi päässyttä KäPa-hyökkääjää jouduttiin rikkomaan, eikä KäPan pelaaja erehtynyt 11 metristä. Ottelun ensimmäinen puoliaika oli KäPan hallintaa; HJK ei saanut yhtään laukausta ensimmäisen 35 minuutin aikana.

Toisen puoliajan alku jatkui KäPan hallinnassa, mutta ottelun edetessä HJK nousi niskan päälle. Tasoitusmaali nähtiin, kun toista puoliaikaa oli pelattu noin 10 minuuttia: HJK keskitti hienosti oikealta laidalta ja pelaaja viimeisteli hyvin 6-7 metristä. Ottelun loppu oli varsin rikkonaista, eikä laadukkaita maalipaikkoja enää nähty. Pistejaon seurauksena Etelä-Länsi-liigan kevätkierroksen voitto matkasi HJK:lle.

*** *** ***

Screen Shot 2017-06-21 at 21.36.39

Screen Shot 2017-06-21 at 21.36.52

*** *** ***

Ensimmäinen puoliaika oli KäPan hallintaa ja joukkue loi riittävästi maalintekopaikkoja. Toinen puoliaika oli puolestaan selvemmin HJK:n. Molemmat joukkueet pyrkivät pelaamaan pallonhallinnan kautta ja puolustuspeli oli organisoitu hyvin. Viimeistely oli heikkoa ja hyökkäyspelin organisointi oli haastavampaa kuin puolustamisen osalta. Peliä pelattiin turhan pienellä alueella, eikä kentän hahmottaminen ollut vielä riittävän hyvällä tasolla. Pallo liikkui liian hitaasti.

– Pertti Kemppinen

KäPa
KäPan ja HJK:n välinen Etelä-Länsi-liigaottelu Kartanon kentällä.

*** *** ***

HJK:n päävalmentaja Teemu Tavikaisen kommentit:

Mitä ajatuksia ottelu jätti?

Ekalla jaksolla KäPa oli selvästi parempi ja heillä oli keskikentällä yksi pelaaja enemmän. KäPa pääsi liian helposti toisen linjamme ohi. Laitahyökkääjämme olivat liian leveällä. Toisella jaksolla saimme keskustan tiiviimmäksi.

Missä pelillisissä asioissa HJK onnistui?

Puolustimme taas hyvin. Meille tehtiin koko sarjassa vain yksi pelitilannemaali, mikä kertoo hyvästä kollektiivisesta puolustamisesta. Tänään meillä tosin kävi muutaman kerran tuuri, KäPalla oli mahdollisuus tehdä pilkun lisäksi myös pelitilannemaali. Mutta puolustaminen oli jälleen riittävän hyvällä tasolla.

Missä asioissa joukkueella jäi parannettavaa?

Pelaaminen alhaalta oli vaikeaa. Emme pystyneet hyödyntämään tiloja KäPan linjojen välissä. Katsoin edellisen pelin, jonka pelasimme SHA-turnauksessa, ja tiesin että kentältä löytyy tyhjiä tiloja, joihin meidän on pystyttävä etenemään. Tämä ei kuitenkaan onnistunut tarpeeksi hyvin tänään. Emme löytäneet isoa tyhjää tilaa KäPan keskikentän takaa. Toinen ongelma oli, että emme ymmärtäneet oikeaa hetkeä, jolloin olisi pitänyt juosta linjan taakse. Pelasimme hyvin paljon palloa vain jalkaan. Jos vertaan KäPaan, niin heillä hyökkäyspään pelaajat olivat aktiivisempia.

Miten HJK:n kausi jatkuu tämän jälkeen?

Harjoittelemme vielä pari viikkoa ja sen jälkeen on lyhyt loma. Epävirallinen SM-turnaus elokuussa (P13) on seuraava tärkeä tapahtuma ennen syksyn Etelä-Länsi-liigaa. Helsinki Cupiin emme osallistu tällä ryhmällä; osa pelaajista pelaa seuran sisällä toisessa joukkueessa, osa puolestaan jossakin yhteistyöseuroistamme. Sosiaalisena tapahtumana Helsinki Cup on tärkeä, vaikka pelin taso ei olekaan kovin korkea.

*** *** ***

KäPan päävalmentaja Jesse Martinin kommentit:

Mitä ajatuksia ottelu jätti?

Vähän sekavat fiilikset vielä, pelillisesti hieno ja hyvä tapahtuma. Tämänkaltaisia pelejä kaipaisi meidän pojille lisää. Tuntuu siltä, että monella pojalla oli tänään riittävän haasteellista, mutta samalla riittävästi koettua kompetenssia selviytyä eteen tulevista haasteista. Tämänkaltaiset pelit ovat meille opettavaisia ja näitä pitäisi vain olla enemmän! Toisaalta taas harmittaa, meillä oli selkeät mahdollisuudet saada tänään enemmän kuin yksi maali. 

Missä pelillisissä asioissa KäPa onnistui?

Ensimmäisellä puoliajalla onnistuimme muutamaan otteeseen murtamaan hyvin HJK:n prässilinjan, jonka seurauksena päästiin aina maalipaikoille saakka. Erityisen tyytyväinen olin toppareiden pelinavaamiseen ekalla jaksolla. He uskalsivat ja onnistuivat antamaan hyviä linjan ohittavia syöttöjä. Ekalla puoliskolla puolustimme myös hyvin, sillä vastustaja ei tilastojen mukaan saanut yhtään vaarallista tilannetta.

Missä asioissa joukkueella jäi parannettavaa?

Kaikki paikalla olevat voivat yhtyä siihen, että viimeistelyssä jäi petrattavaa. Nämä ovat sellaisia pelejä, joissa selkeitä maalipaikkoja ei paljoa tule, tänään niitä tuli tavallista enemmän (vrt. aikaisemmat kohtaamiset), mutta emme olleet riittävän tehokkaita. Tokalla puoliskolla meidän peli myös vähän hajosi kun lähdimme hakemaan sitä yhtä osumaa. Olisimme voineet olla ehkä vieläkin kärsivällisempiä ja pyrkiä murtautumaan hiukan kontrolloidummin.

Miten KäPan kausi jatkuu tämän jälkeen?

Kausi jatkuu aivan normaalisti suunnitelman mukaisesti. Meidän pojat ovat henkisesti todella vahvoja ja veikkaan, että tämän pelin seurauksena he ovat vain muutaman tunnin tavallista aikaisemmin juhannuksen jälkeisissä treeneissä. Onnittelut Klubille voitosta! 

*** *** ***

KäPan ja HJK:n ottelu ei pettänyt ennakko-odotuksia. Katsojat saivat nähdä hyvää juniorijalkapalloa, jossa yrittämisen taso oli erittäin korkea ja pelaajien teknis-taktinen suorittaminen pelin eri vaiheissa suhteellisen hyvää. Kentällä esiintyi kaksi melko kurinalaisesti pelannutta kollektiivia. Odotusten mukaisesti pelistä muodostui vähämaalinen ja tasainen. Pelissä nähtiin varsin paljon rikkeitä, mikä vaikutti ajoittain pelin sujuvuuteen. Molempien joukkueiden valmentajien ohjeet olivat selkeitä ja täsmällisiä.

Screen Shot 2017-06-21 at 22.10.16
Etelä-Länsi-liigan (U13) lopullinen TOP4-järjestys.

Suunnanmuutos-jalkapalloblogi onnittelee HJK:ta Etelä-Länsi-liigan kevätkierroksen voitosta. Sarja jatkuu syksyllä seuraavin lähtöpistein: HJK 3, KäPa 2, KoiPS 1.

Erkko Meri (@ErkkoMeri)

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: