Otteluennakko: HJK vs KäPa (BSM-karsinta)

Screen Shot 2018-02-06 at 14.44.28

 • Mitä: HJK-KäPa, B-poikien SM-karsinta
 • Missä: Talin jalkapallohalli (Purotie 8, 00380 Helsinki)
 • Milloin: lauantai 24.2. klo 16.15 (peliaika: 2 x 40 min)
 • Miksi: Paikalliskamppailu. Kentällä useita poikien maajoukkuepelaajia. Vastakkain BSM-sarjan kahden edellisen kauden mestariseurat (KäPa 2016 & HJK 2017). Odotettavissa tasainen ottelu.

***

BSM-karsinnan sarjataulukko:

Screen Shot 2018-02-18 at 19.55.06
Sarjatilanne 19.2.2018.

***

Aikaisemmat ottelut SM-karsinnassa tähän mennessä:

HJK

 • vs. Honka 0-0
 • vs. PK-35 3-0
 • vs. NJS 4-2

KäPa

 • vs. FCFJ 3-0
 • vs. FC Inter 3-0
 • vs. TPS 2-3
 • vs. Honka 1-2

***

Edelliset kohtaamiset U17-ikäluokan SM-sarjassa ja -karsinnassa:

 • SM-karsinta 26.2.2017: HJK-KäPa 4-0 (Jasin Khary, Reko Räsänen, Julius Tauriainen 2)
 • SM-sarja 27.8.2016: HJK-KäPa 2-3 (Enoch Banza 2 / Rasmus Smidtslund, Jyri Kiuru 2)
 • SM-karsinta 6.2.2016: KäPa-HJK 2-2 (Rasmus Smidtslund, Henri Koskinen / Alexander Albäck, Eetu Vertainen)
 • SM-sarja 3.5.2015: HJK-KäPa 3-3 (Antti Ulmanen, Lassi Lappalainen 2 / Fatlum Feka, Roberto Danesi, Henri Koskinen)
 • SM-karsinta 14.2.2015: HJK-KäPa 4-3 (ei tietoa liiton sivuilla)

***

Sijoitukset BSM-sarjassa 2013-2017:

Screen Shot 2018-02-07 at 14.27.01

***

Helsingin Jalkapalloklubin ja Käpylän Pallon juniorijoukkueiden kohtaamisissa on aina pientä ylimääräistä latausta. Molemmat seurat ovat viime vuosina tulleet tunnetuiksi useiden poikamaajoukkuepelaajien kasvattajina ja useat pelaajat ovat siirtyneet helsinkiläisseuroista myös ulkomaille. Molemmat seurat ovat tottuneet pelaamaan B-junioreiden SM-sarjan kärkisijoista. KäPan osalta joukkueen runko muodostuu kaudella 2018 ennen kaikkea 2001-syntyneistä pelaajista; HJK:lla puolestaan on pelaajia enemmän myös nuoremmista ikäluokista (2002- ja 2003-syntyneet).

Molempien joukkueiden valmennustiimissä on tapahtunut muutoksia. HJK:n päävalmentajana toimii Pasi Hyyhö, joka siirtyi seuraan viime vuoden lopulla Tikkurilan Palloseuran valmennuspäällikön paikalta. Hyyhön parina toimii nuoremman polven valmentajanimi, Tuomas Rantanen (25), joka on valmentanut HJK:ssa aikaisemmin nuoremman pään akatemiajoukkueita. Vielä viime kaudella Klubin B-junioreita luotsasi Mikko Mannila, joka kuitenkin siirtyi Toni Koskelan (RoPS) lähdön myötä reservijoukkue Klubi 04:n puikkoihin.

27999613_10214294295726634_692463893_o
KäPan B-juniorit kuuntelemassa harjoituksissa ohjeita.

Myös vierailijajoukkue KäPa on lähtenyt kauteen uudella valmennusryhmällä. Pitkään hyvää työtä Käpylässä tehneet Tero Tainio ja Abdi Mohamed siirtyivät viime kauden päätteeksi uusien haasteiden perässä FC Honkaan. KäPan B-junioreiden valmennuksesta vastaavat kaudella 2017-2018 Kalle Vasse (kaudella 2017 FC Espoon miesten edustusjoukkueen päävalmentaja) sekä seuran talenttivalmentaja Marko Honkanen. Vasse on uusi nimi KäPassa, Honkanen puolestaan on toiminut seurassa eri tehtävissä, muun muassa valmennuspäällikkönä, vuodesta 2015.

HJK on B-junioreiden hallitseva Suomen mestari. Mestaruus ratkesi syyskuussa 2017, kun helsinkiläiset kaatoivat vieraskentällä ratkaisevassa ottelussa Ilveksen 2-1-numeroin. Palkintona mestaruudesta HJK edustaa Suomea UEFA:n Youth Leaguessa, jonka ensimmäinen kierros pelataan alkusyksystä. HJK edusti Suomea Youth Leaguessa myös kausilla 2015 ja 2016.

Screen Shot 2018-02-16 at 19.52.06
HJK:n B-juniorit kohtasivat BSM-karsinnassa helmikuun alussa FC Hongan. Ottelu päättyi 0-0-tasapeliin. Kuva: Taru Nyholm.

Vuosi 2016 oli KäPalle sen seurahistorian menestyksekkäin, sillä seura voitti BSM-kullan lisäksi myös C-junioreiden Kai Pahlman-turnauksen. Viime vuosi oli kuitenkin haastava, sillä seuran B-juniorijoukkue jäi SM-karsinnassa etelälohkon 8. sijalle ja joutui hakemaan vauhtia 1. divisioonasta. Hallitsevana BSM-mestarina KäPa pääsi kuitenkin pelaamaan Youth Leaguessa, jossa tie nousi pystyyn ensimmäiselle kierroksella Tanskan Esbjergia vastaan (yhteismaalit: 4-2). Joukkueella on tärkeä kevät edessä ja tavoitteena onkin varmistaa vuoden poissaolon jälkeen taas paikka ikäluokan SM-sarjassa.

***

Haastattelin molempien joukkueiden valmentajia ottelun alla.

KäPan talenttivalmentaja ja B-junioreiden kakkosvalmentaja Marko Honkanen

27906677_10214294295446627_1934185250_o
Mikkelistä kotoisin oleva Marko Honkanen on työskennellyt KäPassa vuodesta 2015. Aikaisemmin hän toiminut esimerkiksi FC Jazzin talenttivalmentajana.

1) Mitkä ovat joukkueen tavoitteet kaudella 2018?

Honkanen: Joukkueen tuloksellinen tavoite on päästä mukaan SM-sarjaan ja totta kai menestyä siellä mahdollisimman hyvin. Tärkein tavoite on kuitenkin kehittää pelaajiamme kokonaisvaltaisesti eteenpäin. 15-17-vuotiaat pelaajat ovat todella tärkeässä vaiheessa kehityksen suhteen ja oman maksimaalisen potentiaalin saavuttaminen pelaajana vaatii heiltä suuria panostuksia. Koulunkäynti sekä jalkapallo vievät paljon aikaa ja valmentajien tulee huomioida pelaajaa kokonaisuutena. Ihmisenä. Ryhmän ollessa melko homogeeninen on myös valmentajien toiminnan suunnittelu ja työskentely helpompaa. Kaikilla pelaajilla on valtava halu kehittyä pelaajana paremmaksi ja pelaajien auttaminen tässä tavoitteessa vaatii valmentajilta ammattitaitoista ja omistautunutta otetta.

2) Mihin pelillisiin asioihin on joukkue on keskittynyt talven aikana?

Honkanen: Kun kaksi ikäluokkaa yhdistyvät B-junioreissa syksyllä ja sarja alkaa tuosta hetkestä 2,5 kuukauden päästä, ei aikaa ole yhtään ylimääräistä hukattavaksi. Joukkueen toiminta on saatava yhtenäiseksi – niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Jokaisen on tunnettava olonsa tärkeäksi joukkueen tasavertaiseksi jäseneksi. KäPan pelaajilla on todella selkeä, vuosien aikana sisäänrakennettu ajatus siitä, minkälaista jalkapalloa haluamme tässä seurassa pelata. Tälle kaudelle joukkueeseen tuli mukaan vain kaksi uutta pelaajaa, joten suurin osa pelaajista on kasvanut ”käpalaisyyteen” jo useiden vuosien ajan.

Haluamme kontrolloida otteluita kontrolloimalla palloa. Tämä luo selkeän raamin pelaamiselle ja harjoittelulle. Raami ei kuitenkaan rajoita pelaajia tiettyyn tarkasti määriteltyyn malliin, vaan auttaa laadukkaan peruspelaamisen ja selkeän pelinrakenteen kautta tuomaan esiin pelaajien parhaita pelipaikkakohtaisia ja pelillisiä erityisominaisuuksia.

Vaikka pelaamisessamme on selkeät perusrakenteet, emme silti halua olla liian ennalta arvattavia vastustajalle. Pyrimme huomioimaan myös vastustajan pelaamisen omassa ottelusuunnitelmassa tarkasti ja täten iskemään siinä mahdollisesti esiintyviin heikkouksiin.

3) Millainen KäPan B-junioreiden tyypillinen harjoitusviikko on?

Honkanen: Harjoittelemme neljä kertaa viikossa. Keskiviikko ja sunnuntai ovat lepopäiviä. Ottelut pelataan lauantaisin. Meillä on harjoitusviikossa selkeä toistuva rytmi, miten etenemme kohti seuraavaa ottelua. Alkuviikon harjoituksissa pelaajia on mukana pienempi määrä, sillä osa pelaajista on edustusjoukkueen mukana. Harjoitusviikon aikana huomioimme tarpeen tullen edellisestä pelistä esiin nousseita kehityskohteita omassa pelaamisessamme. Suuri osa joukkueen pelaajista harjoittelee myös aamuisin 1-2 kertaa viikossa seuran ammattivalmentajien johdolla. Aamuharjoitusten integroiminen toimivaksi kokonaisuudeksi joukkueharjoitusten kanssa, niin fyysiseltä rasitukseltaan kuin opetussisällöltään, on todella tärkeässä asemassa. Kaikessa harjoittelussa korostuu voimakkaasti pelipaikkakohtaisuus.

”KäPan pelaajilla on todella selkeä vuosien aikana sisäänrakennettu ajatus siitä, minkälaista jalkapalloa haluamme tässä seurassa pelata. Tälle kaudelle joukkueeseen tuli mukaan vain kaksi uutta pelaajaa, joten suurin osa pelaajista on kasvanut ”käpalaisyyteen” jo useiden vuosien ajan.”

4) Millaisia pelaajia haluatte kasvattaa?

Honkanen: Seuran filosofian mukaisesti haluamme pelillisesti kasvattaa pelaajia, jotka pystyvät tekemään itse ratkaisuja pelitilanteiden mukaisesti kentällä. Tilanteiden tunnistaminen ja havainnointi korostuu kaikessa tekemisessämme harjoituskentällä. Kun tämä pohja luodaan hyvin, antaa se mahdollisuudet menestykselle myös uran myöhemmässä vaiheessa. Sen lisäksi, että kasvatamme jalkapalloilijoita, niin kasvatamme kuitenkin ensisijaisesti ihmisiä. KäPa-pelaaja on hyväkäytöksinen ja oma-aloitteinen, ja osaa itse kantaa vastuuta omasta harrastuksestaan.

5) Mitä HJK:n kohtaaminen merkitsee pelaajille ja valmentajille?

Honkanen: Näissä paikallisotteluissa on totta kai aina oma erityinen latauksensa. Uskon kuitenkin, että tämä näkyy vielä enemmän pelaajien osalta, jotka ovat pelanneet vastakkain jo lähes 10 vuotta, kuin junan tuomalla allekirjoittaneella. Kyllä peli HJK:ta vastaan on silti itsellekin se kauden kohokohta, jota odottaa innolla. Toivottavasti Talin hallin katsomot ovat lauantaina täynnä juniorijalkapallon ystäviä!

***

HJK:n B-junioreiden kakkosvalmentaja ja U13 Akatemia-joukkueen vastuuvalmentaja Tuomas Rantanen

28126369_10214366410169450_243337856_o
Tuomas Rantanen aloitti valmentamisen IF Gnistanissa. HJK:ssa hän on työskennellyt vuodesta 2015. B-junioreiden lisäksi Rantanen valmentaa Klubin U13-joukkuetta.

1) Mitkä ovat joukkueen tavoitteet kaudella 2018?

Rantanen: Kilpailullisena tavoitteena on ensinnäkin saavuttaa paikka SM-sarjaan lähtöpisteiden kanssa. Sarjassa haluamme voittaa Suomen mestaruuden. Sen täytyy olla aina tavoitteena HJK:ssa. Kauden aikana pelaamme myös 2-3 ulkomaan turnauksessa, joissa haluamme myös pärjätä hyvin. Alkukesästä lähdemme Ranskaan puolustamaan viime vuoden turnausvoittoa. Tulokset ovat seurausta siitä, että joukkueen pelaaminen ja pelaajat kehittyvät, ja tärkeimpiä mittareita siihen ovat maajoukkuepelaajien määrä sekä pelaajien nostaminen Klubi 04:n mukaan.

2) Mihin pelillisiin asioihin on joukkue on keskittynyt talven aikana?

Rantanen: Talvella olemme keskittyneet erityisesti hyökkäyspelaamisen parantamiseen. On todennäköistä, että vastustajat pelaavat monessa pelissä meitä vastaan suhteellisen matalalla blokilla, johon olemmekin valmistautuneet. Hyökkäyspelaamiseen liittyy myös reagointi pallonmenetyksiin ja vastustajan vastahyökkäyksiin. Niin sanottujen universaalien peruspelaamiseen liittyvien asioiden opettaminen on tämän ikäisillä jo vähäisempää ja pääpaino onkin pelipaikkakohtaisissa periaatteissa sekä joukkueen pelitavassa.

3) Millainen HJK:n B-junioreiden tyypillinen harjoitusviikko on?

Rantanen: Joukkueharjoituksia on neljä kertaa viikossa ja siihen päälle on 1-2 aamuharjoitusta. Kenttäharjoitusten päälle teemme kaksi kertaa viikossa fysiikkatreenin seuran fyysisen valmentajan johdolla. Pidämme kiinni siitä, että pelaajille tulee arkena yksi kokonainen vapaapäivä ohjatusta harjoittelusta. Tässä vaiheessa harjoittelussa ei enää korostu niinkään määrä, vaan ennen kaikkea laatu.

”Pelaajien tulee olla fiksuja niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Uskomme, että HJK:n tapa opettaa auttaa pelaajia ymmärtämään asioita paremmin kentällä.”

4) Millaisia pelaajia haluatte kasvattaa?

Rantanen: Kaksi asiaa korostuu. Ensinnäkin pelaajien tulee olla fiksuja niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Uskomme, että HJK:n tapa opettaa auttaa pelaajia ymmärtämään asioita paremmin kentällä. Korostamme myös kentän ulkopuolista toimintaa: toisten kunnioittamista, hyviä käytöstapoja ja vastuuta omasta pelaamisesta. Toinen asia on, että HJK-pelaajien pitää nauttia kilpailemisesta. Haluamme kasvattaa pelaajia, jotka pystyvät nostamaan pelaamisensa tasoa, kun paine kasvaa ja vastustajan taso kovenee.

5) Mitä KäPan kohtaaminen merkitsee pelaajille ja valmentajille?

Rantanen: Totta kai paikallispeleissä on aina ylimääräinen lataus ja jännitys! Se ei kuitenkaan tarkoita, että muuttaisimme otteluun valmistautumisessa mitään. Toivottavasti yleisö löytää paikalle ja saamme laadukkaan tapahtuman.

***

Yksittäisiä tilastopoimintoja

 • HJK on peluuttanut sarjan kolmessa ensimmäisessä ottelussa peräti 24 eri pelaajaa, KäPan joukkueesta peliminuutteja on neljässä ottelussa tullut 19 eri pelaajalle.
 • KäPa on päästänyt neljässä ottelussa viisi maalia. Kaikki maalit on tehty joukkueelle viimeisen 25 minuutin aikana (TPS:ää vastaan ’66, ’80+1 ja ’80+4 sekä Honkaa vastaan ’58 ja ’61).
 • HJK on tehnyt karsintasarjassa toistaiseksi seitsemän maalia, joista ovat vastanneet kuusi eri pelaajaa (vain yksi pelaaja on tehnyt enemmän kuin yhden maalin).
 • HJK:n maaleista 86 % (6/7) on tehty ensimmäisellä puoliajalla.

***

Erkko Meri (@ErkkoMeri)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: