12 huomiota portugalilaisesta valmennuskulttuurista

Vierailin tällä viikolla Lissabonissa tutustumassa portugalilaiseen valmennuskulttuuriin ja seuratoimintaan. Mukana matkalla oli JJK:n Teemu Lukkari sekä NJS:n Aki Käyrä. Reissu sisälsi tutustumispäivän Lissabonin yliopiston liikuntatieteiden kampukselle, tutustumisen Lissabonin kolmanneksi suurimman seuran CF Os Belenensesin toimintaan ikäluokissa U13-U19, G.D. Estrolinin U23-joukkueen treenien seuraamisen sekä toisen sarjatason C.D. Cova da Piedaden edustusjoukkueen harjoitusten seuraamisen. Näiden lisäksi kävimme lukemattomia keskusteluita isäntämme, Lissabonissa tohtorintutkintoaan suorittavan, Jani Sarajärven kanssa. Kiitos Jani vieraanvaraisuudesta! Obrigado!

Kokosin Twitteriin listan havainnoista portugalilaisesta toimintaympäristöstä pelaajakehityksen näkökulmasta. Lista koottuna alla muutamalla lisäyksellä.

1. Valmentajien taso on todella, todella kova. Perustyyppi on akateeminen, jämäkkä ja opettaa pelaajia pelaamaan peliä paremmin. Harjoituksissa kova vaatimustaso: Jos pelaaja ei toiminut pelin virran mukaan tai prässäsi löysästi, seurasi usein armoton myllytys.

2. Valmentajat tekevät työtä pienellä korvauksella ja vain harva on päätoiminen. Suurimmilla seuroilla on päätoiminen valmentaja noin U15-ikäluokasta alkaen ja tällä on yleensä vain yksi joukkue valmennettavanaan.

3. Suomalaiset seurat, herätkää rekrytoinnissa! Portugalissa on paljon valmentajia, joiden taso on eri luokkaa mihin Suomessa totuttu ja he voisivat tehdä omalla toiminnan laadullaan kilpailuetua seuralle junioritasolla ja myös aikuistasolla! Jos löytää oikeat tyypit.

4. Useilla valmentajilla koutsaus perustuu tarkkaan pelin jäsentelyyn. Joukkueen harjoittelu Portugalissa voi olla jäsennelty esimerkiksi puolustaessa neljään periaatteeseen: viivytys, puolustustuki, tasapaino ja alueiden täyttö.

5. Periaatteiden ylle luodaan joukkueen Game model, joka määrittelee minkä pelipaikan pelaaja toteuttaa periaatetta kussakin tilanteessa. Joukkueiden pelaaminen Portugalissa on hyvin kollektiivista, juuri tarkasta jäsentelystä johtuen.

6. Harjoitteet olivat joko alkuaktivointeja, rondoja tai joukkuetaktisia harjoitteita. Vaikka ns. peruspelaamista ei juurikaan harjoitteissa treenattu, esim. Ekkono-jaottelun peruspelaaminen oli näkemillämme pelaajilla jäätävän hyvällä tasolla.

7. Jalkapallotutkimuksen merkitys Portugalissa on järjettömän suuri. Maassa ei tutkita pelkkää fysiikkaa jalkapallossa vaan myös muita tulosten kannalta merkityksellisiä juttuja. Sijoittuuko toppari metrin etutolpan ulkopuolelle vai etutolpan kohdalle keskityksissä? Pienet asiat.

8. Valmentajat ja toiminta todella kilpailullisia. Harjoituksissa valmistetaan pelaajia seuraavan pelin voittoon, valmentajat eivät siedä häviämistä jne.

9. Valmennustiimiajattelua näki todella vähän seuraamissamme joukkueissa. Päävalmentajalla usein iso vastuu ja muut keräilevät tötsiä. Tässä Suomelle iso kilpailuedun mahdollisuus?

10. Game modelissa variaatiota monella joukkueella vastustajan mukaan. Yhdellä jengillä oli variaationa klassinen laitapakki-laituri-keskikenttä rotaatioliikkuminen (laituri taskuun, laitapakki ylös, kk laitapakiksi). Kaikkia joukkueita vastaan tuo ei kuitenkaan ole käytössä.

11. Laadukkaissakin seuroissa kuitenkin paljon haasteita. Esimerkiksi Portugalin top8-joukkoon kuuluvalla 2005-syntyneiden joukkueella pelaajamäärä oli 50 pelaajaa, ja se vaikutti toiminnan laatuun. Seura joutuu pitämään isoja ryhmäkokoja rahan takia.

12. Harjoitteiden suunnittelussa vahvasti käytössä constraints led approach. Harjoitteet suunnitellaan siten, että harjoite itsessään opettaa pelaajia paremmiksi jalkapalloilijoiksi eri sääntöjä (rajoitteita) muokkaamalla. Yleensä sääntö oli jokin tietty maalintekosääntö.

***

Kuva 1: Syvimmin tutustuimme CF Os Belenensesin toimintaan. Harjoituskeskus oli hienolla paikalla ja seuran historia näkyi.
Kuva 2: Portugalin toisen sarjatason edustusjoukkueenkin treeniolosuhteet voivat olla karut.
Kuva 3: Lissabonin yliopiston professori Tiago Matosin antama yksityisluento suomalaisporukalle jää ikuisesti mieleen.

Aleksi Piirainen (@ApiPiirainen)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: