Jäähyväisten aika – Kiitos kaikesta, Juha!

Osasimme odottaa uutista. Se ei tullut yllätyksenä, mutta jokin sisällämme vavahteli, kun kuulimme asiasta. Kerroit, että jätät urheilutoimenjohtajan tehtäväsi Käpylän Pallossa ja palaat henkiseen kotiisi, HJK:hon. Yksi aikakausi päättyy. Toivotamme kaikkea hyvää uusiin haasteisiin.

Voisimme kertoa kymmeniä mielenkiintoisia tarinoita vuosien varrelta. On paljon hienoja hetkiä, joihin liittyy hauskoja muistoja. Mutta se mitä tapahtuu KäPassa, jää KäPaan. No, ehkä jotakin pitää kertoa.

Viimeksi osoitit suuruutesi viime kesänä. Yksi meistä oli antanut sosiaalisessa mediassa kritiikkiä nuorisomaajoukkueiden toimintakulttuurista. Ihmetystä herätti muun muassa se, mitä poikamaajoukkuevalmentaja Erkka V. Lehtola teki Huuhkaja -turnauksen ensimmäisenä päivänä Ylen studiossa, tai miksi U19 -maajoukkueen valmentaja Jari Litmanen oli Moskovassa samaan aikaan, kun Minihuuhkajat valmistautui tärkeään EM -kotiavaukseen. Twiitit olivat kärjekkäitä, mutta allekirjoitamme niiden sisällön edelleen täysin.

Tästä syntyi tietysti ”myrsky vesilasissa”, kuten itse kuvailit tilannetta. Lehtola antoi kritiikistämme palautetta KäPan seurajohdolle, mutta ei ottanut meihin lainkaan yhteyttä. Jäimme ihmettelemään Lehtolan lähestymistapaa.

Mitä sinä, Juha, teit? Asetuit puolustamaan meitä nuoria valmentajia! Annoit täyden tukesi meille. Kirjoitit jopa tekstin, jossa otit kantaa sananvapausteemaan. Tuo hetki kertoi paljon arvomaailmastasi, rohkeudestasi. Muistutit meitä siitä, että ilman kritiikkiä mikään ei muutu. Kannustit meitä kyseenalaistamaan asioita jatkossakin.

Emme unohda tukeasi koskaan.

Olet usein puhunut, että KäPa on erilainen seura. Samaa voi sanoa sinusta jalkapalloihmisenä. Emme ole juurikaan törmänneet samanlaiseen laaja-alaiseen sivistykseen ja erilaisten ilmiöiden ymmärtämiseen – edes jalkapallon ulkopuolella.

Et ole tavallinen futisjätkä. Kynä pysyy kädessäsi ja kielesi on terävää. Etsit aktiivisesti tietoa ja olet kiinnostunut monesta muustakin asiasta kuin jalkapallosta. Olet täydellinen vastakohta nykyajalle niin kovin tyypilliselle bling bling -kulttuurille.

Automatkoilla Eerikkilään puheenaiheena ovat olleet milloin toisen maailmansodan taistelut, milloin Yhdysvaltojen ulkopolitiikka. Välillä puhe karkasi Helsingin ravintolatarjontaan tai suomalaiseen urheilupolitiikkaan.

Sanoistasi huomasi aina, että olet toiminut muuallakin kuin jalkapallossa. Kuuntelit kuitenkin aina uteliaana, mitä ajatuksia meillä muilla oli. Rohkaisit meitä haastamaan näkemyksiäsi. Kun kritisoimme jotain sinun erikoista ajatusta, et koskaan loukkaantunut. Tämä kaikki kertoo paljon sinusta. Sinusta ei ole koskaan aistinut minkäänlaista ylimielisyyttä.

Monipuolisista historiakatsauksistasi eivät ole päässeet nauttimaan vain KäPan valmentajat. Esimerkiksi heinäkuussa 2017 kyydissäsi oli myös rakkaan kilpailijaseura HJK:n valmentaja, joka oli juuri tehnyt sopimuksen Klubin kanssa. Kuskasit meitä Helsinki Cup -pelistä toiseen; päivällä Myllypuroon, illalla Käpylään, seuraavana aamuna Pirkkolaan, ja niin edelleen. Oli siinä vasta Helsinkiin muuttaneella Klubi -koutsilla ihmettelemistä, kun KäPan urheilutoimenjohtaja ajoi ympäri Helsinkiä ja kertoi eri kaupunginosien historiasta.

Kun Eerikkilässä on järjestetty Ekkono -valmennuskoulutuksia, olet ollut lähes aina vanhin osallistuja. Vielä yli viisikymppisenäkin olet halunnut oppia uutta pelistä. Samalla olet joutunut hylkäämään lukemattomia vanhoja toimintatapojasi. Moni muu olisi heittänyt hanskat tiskiin ja tyytynyt valmentamaan pelkästään vanhoilla opeilla. Olet, Juha, erinomainen esimerkki siitä, että valmentajana kehittyminen ei katso ikää.

Kun käynnistimme alkuvuodesta 2018 Jalkapallon Juniorivalmentajat ry:n toimintaa, tiesimme heti, että haluamme sinut puhujaksi ensimmäiseen tilaisuuteen. Teit valmistelutyön suurella pieteetillä ja huolellisuudella. Halusit olla luottamuksen arvoinen. Jotakin omistautumisestasi kertoo, että tilaisuuden toinen puhuja joutui muistiinpanosi nähtyään esittämään aiheellisen huolen, että riittääköhän iltaan varattu aika varmasti.

Aistimme, että kutsu puhujaksi oli sinulle hieno kunnianosoitus. Me nuoret ”hipsterivalmentajat” (joiksi meitä usein kutsut) pyysimme yhdistyksen historian ensimmäiseksi puhujaksi valmentajan, jolla ei ole edes WhatsAppia puhelimessa!

Olet ollut KäPassa meille tärkeä ”isähahmo”. Puoleesi on voinut kääntyä tilanteessa kuin tilanteessa. Olet tarjonnut kyydin, vaikka emme ole pyytäneet. Olet soittanut ja kysellyt ajatuksia milloin mistäkin aiheesta, vaikka olisimme tavanneet edellisenä päivänä. Olet kannustanut meitä kirjoittamaan tätä blogia, vaikka jotkut suomalaiset jalkapallotoimijat ovatkin olleet närkästyneitä tietyistä teksteistä.

Olet heittäytynyt ja laittanut itsesi likoon kentällä ja sen ulkopuolella. Yhtenä marraskuisena iltana esitit mörköä seuran 8-vuotiaiden harjoituksissa, seuraavana päivänä puhuit pelaajakehityksestä radiossa.

Lukemattomat keskustelut automatkoilla, turnauksissa, palavereissa ja kentän laidalla ovat opettaneet paljon. Ei vain jalkapallosta, vaan myös elämästä.

Hienoja muistoja on paljon. Sekä peleistä että harjoituksista, mutta ennen kaikkea kentän ulkopuolelta.

Näitä hetkiä ei olisi ollut ilman KäPaa. Vaikka henkilöt vaihtuvat, seura on ja pysyy. Monesti muutokset ovat välttämättömiä, jotta seuran kehitys voi jatkua. Jokainen henkilö jättää aina oman jälkensä seuran historiaan, kunnes on taas uusien osaajien ja historian kirjoittajien vuoro. Peli ja seura ovat aina suurempia kuin yksikään toimija. Eläköön Käpylän Pallo!

Kiitos kaikesta Juha!

Api, Erkko ja JP

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: