”Hän luotti minuun todella paljon” – Maajoukkuepelaajat kertovat tärkeimmistä juniorivalmentajistaan

Pelaajana kehittyminen on pitkä prosessi, johon monet ihmiset vaikuttavat. Jalkapalloilijat eivät kasva tyhjiössä.

Juniorityö on kaiken perusta. Junioripelaajien kanssa päivittäin toimivat valmentajat ovat näkymättömiä arjen puurtajia, jotka omalla panoksellaan mahdollistavat laadukkaan pelaajakehityksen. Nämä valmentajat eivät näy julkisuudessa.

Neljätoista nykyistä ja entistä suomalaista jalkapalloilijaa kertoo tässä blogissa juniorivuosiensa tärkeimmistä valmentajista – henkilöistä, jotka ovat tukeneet ja auttaneet matkalla huipulle.


”Englannissa ammattilaisena pelannut entinen maajoukkuepelaaja Aki Lahtinen valmensi minua vuosina 1994-1996 – ensin kaksi vuotta Oulun Työväen Palloilijoiden (OTP) B-junnuissa ja sitten vielä puoli vuotta Oulun Palloseurassa (OPS), jossa pääsin pelaamaan 17-vuotiaana Ykköstä.

Olin harjoitellut jo ennen Akin tuloa paljon, myös omalla ajalla. Se, mitä Aki toi mukanaan, oli ehdottomasti vaatimustaso harjoituksissa. Joukkueiden jokapäiväinen tekeminen parani selkeästi. Muistan saaneeni jollain tavalla buustia myös omalla ajalla tapahtuvaan harjoitteluun, kun Aki otti ohjat. Hän osasi olla hyvällä tavalla tiukka, huumoria unohtamatta, eikä harjoituksissa todellakaan löysäilty.

Vaikka Aki ei sitä minulle ikinä muistaakseni sanonutkaan, tunsin, että hän luotti minuun todella paljon. Se oli minulle tärkeää – varsinkin, kun olin fyysisesti melko myöhään kehittynyt. Minulla tuli vaihe, kun en pärjännytkään niin hyvin kuin mihin oli tottunut. Pelasin esimerkiksi B-junioreissa 2,5 vuotta, mutta Veikkausliigassa debytoin jo puolitoista vuotta viimeisen B-junioripelin jälkeen.

Suurin motivaationi oli kehittyä pelaajana ja päästä uralla eteenpäin. Akin luottamuksen vuoksi pelasin ja harjoittelin extralatauksella, sillä en halunnut tuottaa hänelle pettymystä. Olen aina arvostanut Akia valtavasti ja meillä on edelleen lämpimät välit, vaikka tapaammekin ani harvoin.

Yhtä asiaa en ole ikinä saanut sanotuksi: Kiitos Aki!”

 

Markus Heikkinen

Heikkinen, 40, lopetti mittavan pelaajauransa AC Oulun paidassa lokakuussa 2018. Hän pelasi 61 A-maaottelua ja edusti ulkomailla viittä eri seuraa. Heikkinen nousi seuralegendaksi Itävallan Rapid Wienissä, jossa hän voitti maan mestaruuden vuonna 2008.

Markus Heikkinen
Markus Heikkinen Rapid Wienin paidassa Eurooppa Liigan ottelussa FC Portoa vastaan joulukuussa 2010. Kuva: Wikimedia.

”Kun mietin junioriaikojeni valmentajia, yksi nousee ylitse muiden. Minulle jalkapallon lisäksi toinen rakas laji on aina ollut koripallo, jota pelasin 9-17-vuotiaana. Oulun NMKY:ssä meidän valmentaja oli Eeva-Liisa Helle (nykyisin Eeva-Liisa Helle-Lahti, Kuortaneen urheiluopiston urheilupappi).

”Epsu” oli erittäin nuori aloittaessaan valmentamaan meitä, mutta otti homman vakavasti ja opetti meille koripallon lisäksi tärkeitä arvoja, kuten toisten huomioon ottamista ja yhteisten sääntöjen noudattamista.

Epsu oli jämpti, mutta reilu valmentaja. Treeneissä oli myös aina hauskaa. Epsu näki potentiaalini ja lahjakkuuteni. Hän rohkaisi minua käyttämään vahvuuksiani ja ottamaan isoa roolia joukkueessa. Epsu sai meidät antamaan aina kaikkemme. Nuori urheilija ja lapsi tuntee kyllä, kun valmentaja aidosti uskoo minuun ja meidän joukkueeseen. Se tunne nostaa nuoren itseluottamusta ja varmuutta.

Edelleenkin, nyt 32-vuotiaana, pidän tärkeimpänä ominaisuutenani huippu-urheilijana luonnettani, itseluottamustani sekä rohkeuttani – tiedän, että pärjään!”

 

Tinja-Riikka Korpela

Korpela, 32, on Helmareiden kapteeni ja pelaa seurajoukkuetasolla norjalaisessa Vålerengassa. Hän voitti Saksan mestaruuden Bayern Münchenin riveissä vuosina 2015 ja 2016. Oulun Luistinseuran kasvatti on valittu Suomessa neljästi vuoden naispelaajaksi.

Korpela
Tinja-Riikka Korpela Bayern Münchenin paidassa marraskuussa 2016. Kuva: Wikimedia.

”Minulle tärkeä junnuvalmentaja oli Seppo Vento, Simpeleen Urheilijoiden silloinen päävalmentaja. Hän antoi debyyttini miesten 3. divarissa ollessani reilu 13-vuotias. Päävalmentajan toimen ohessa Seppo alkoi vetämään minulle maalivahtiharjoituksia ennen treenejä ja käytti paljon aikaa itselleen uuden osa-alueen mietintään ja toteutukseen. Siinä sitä oikeastaan opiskeltiin yhdessä maalivahdin pelaamista useamman vuoden ajan. Tämä loi mahtavan pohjan lähteä eteenpäin.

Erityisen merkittävää oli treenien haastavuus. Herra Vennolla oli mahtava laukaus ja entisenä pelaajana hän tykkäsi maalien tekemisen lisäksi ”peittää”, minne pallo on lähdössä. Jouduin pistämään treeneissä parasta sekä olemaan nopeampi jaloista – ja erityisesti pään sisältä. Hän jaksoi virnuilla jokaisesta maalista. Sekin kasvatti minua.

Laukaisutilanteet olivat kuin kaksinkamppailuja, jotka halusin tietenkin voittaa. Sepolle kuuluu iso kiitos isoimpien vahvuuksieni luonnista!”

 

Jesse Joronen

Joronen, 25, pelaa FC Kööpenhaminassa ja Suomen miesten A-maajoukkueessa. Hänen kasvattajaseuransa on Simpeleen Urheilijat, josta Joronen siirtyi 16-vuotiaana englantilaisen Fulhamin organisaatioon.

20181118_Unkari-Suomi_030.jpg
Jesse Joronen Unkari-Suomi -pelin jälkeen marraskuussa 2018. Kuva: Jussi Eskola.

”Minulla oli samat kaksi valmentajaa, Markku Tiainen ja Sami Pakarinen, melkein 10 vuotta. Pelasin HJK/Laajasalon vuonna 1990-syntyneiden poikien joukkueessa. Olin ainoa tyttöpelaaja, mutta kaikki joukkueessa olivat samanarvoisia.

Joukkue oli ’familjär miljö’ – turvallinen ympäristö kokeilla, onnistua ja epäonnistua. Muistan kehumisen isona asiana, se oli jotenkin aitoa. Sain valmentajilta yksinkertaisia vinkkejä, mutta pääsin myös keksimään itse kokeilemalla. Kasvatus ja hauskuus olivat isossa roolissa.

Markku ja Sami olivat minulle maailman parhaat valmentajat junnuna.”

 

Annika Kukkonen

Kukkonen, 28, edusti Helmareita 74 ottelussa vuosina 2010-2017. Pitkällä urallaan hän on pelannut muun muassa Djurgårdenissa sekä Örebrossa. Tällä hetkellä Kukkonen valmentaa Ruotsissa ja pelaa Djurgårdenin futsaljoukkueessa. 

Annika Kukkonen
HJK/Laajasalon kasvatti Annika Kukkonen on pelannut Ruotsissa vuodesta 2011. Kuva: Johan Sahlen.

”Näin jälkeenpäin katsottuna näen, että juniori-ikäisenä kaikilla jalkapallovalmentajillani oli iso vaikutus minuun – joillakin vähän enemmän kuin toisilla. Haluaisin nostaa esille kolme juniorivalmentajaani, jotka ovat mielestäni vaikuttaneet minuun eniten.

Ensimmäinen valmentajani Harry Ottavainen toi minut jalkapallon maailmaan. Toisen valmentajani Harry Spaakin kautta pääsin ikäluokkani edustusjoukkueeseen. Kolmannen valmentajani Jukka Vuolion alaisuudessa pelasin parhaat juniorivuoteni.

Vaikka kaikki nämä kolme valmentajaa ovat hyvin erilaisia, heitä yhdistävät tietyt ominaisuudet: oikeudenmukaisuus, vaativuus ja hyvä ihmistuntemus. Kaikki loivat omalla tavallaan minuun uskoa, että voin päästä ammattilaiseksi, jos vain annan kaikkeni.”

 

Perparim Hetemaj

Hetemaj, 32, on pelannut Italian Serie A:ssa yli 250 ottelua. Huuhkajat-paitaa hän kantoi yhteensä 49 pelissä. Hetemaj’n ura alkoi HJK:n Malmin kaupunginosajoukkueessa.

Screen Shot 2019-02-20 at 21.16.16
Perparim Hetemaj Huuhkajat-paidassa Olympiastadionilla syyskuussa 2012. Kuva: Petteri Lehtonen.

Kari Raita valmensi minua Maskun Palloseurassa seitsemän vuotta. Mielestäni jo se on merkittävää, että olin nuorena niin monta vuotta saman valmentajan opissa. Kari loi minulle sen pohjan, jonka varaan pystyin rakentamaan urani. Olen vasta myöhemmällä iällä ymmärtänyt näiden vuosien merkityksen.

Kriittisessä 14-15 vuoden iässä sain TPS:ssä valmentajakseni Veijo WahlsteninHänellä oli korkea vaatimustaso, mutta samalla – ja ehkä juuri siksi – hän välitti pelaajistaan valtavasti. Veijolla oli myös kokemusta ja näkemystä opettaa pelaajille pelipaikkakohtaisesti tärkeitä teknisiä ja taktisia asioita.

TPS:n B- ja A-junioreissa Marko Rajamäki varmisti kohdallani sen, että olin 17-18-vuotiaana valmis miesten peleihin ja Veikkausliigaan. ”Rapalla” oli valtava merkitys myös oman pelityylini muokkaamisessa vahvuuksiini sopivaksi.”

 

Riku Riski

Riski, 29, pelaa toista kauttaan HJK:ssa. Maskun Palloseuran kasvatti teki Veikkausliiga-debyyttinsä TPS:n riveissä 16-vuotiaana. A-maaotteluita on kertynyt 26. Suomen lisäksi Riski on pelannut Puolassa, Norjassa, Ruotsissa ja Skotlannissa.

32206473177_65b7025dfe_o.jpg
Riku Riski viimeistelee maalin Suomen Cup -ottelussa FC Honkaa vastaan helmikuussa 2019. Kuva: Juhani Järvenpää.

”Kotiseurassani Nokian Pyryssä futis oli kivaa ja olin oivaltanut jo pienenä, että haluan olla nimenomaan maalivahti. Ensimmäinen maalivahtivalmentajani oli Markku Hiekkamäki, joka pyysi minua tutustumaan Ilveksen ikäkausijoukkueen toimintaan, kun olin 11-vuotias.

Heti ensimmäisissä treeneissä maailmani mullistui. Tavoitteellinen maalivahtiharjoittelu oli parasta, mitä olin koskaan kokenut. Huomasin nauttivani valtavasti kilpailullisuudesta ja motivoiduin aina, kun tajusin mitä kaikkea voisin oppia tekemään yhä paremmin. 

Markku opetti minulle hurjan paljon ensimmäisten Ilves-vuosieni aikana. Hän jaksoi haastaa ja vaatia, tukea ja kannustaa sekä varmisti, että saavutin riittävän pohjatason noustakseni myöhemmin uusille tasoille. Juniorivuosinani leireilimme paljon erilaisilla maalivahtileireillä ja pelasin eri ikäluokkien kanssa erilaisissa turnauksissa.

Ilman Markun valtavaa henkilökohtaista panosta olisin tuskin saavuttanut urallani tätä kaikkea.”

 

Paula Myllyoja

Myllyoja, 34, on kolminkertainen Suomen mestari, joka edustaa tällä hetkellä Naisten liigassa pelaavaa Åland Unitedia. Hän debytoi Helmareissa lokakuussa 2018. Myllyoja on Nokian Pyryn kasvatti.

Paula Myllyoja
Paula Myllyoja FC Hongan maalilla Naisten Liigan ratkaisuottelussa PK-35 Vantaata vastaan lokakuussa 2017. Kuva: Petri Lunki.

”Tärkeä nuoruusvuosieni vaikuttaja oli Tapio Haavisto – entinen Sepsin hyökkääjä, joka toimi Sepsin B-junioreiden ja edustusjoukkueen valmentajana vuosituhannen vaihteen molemmin puolin.

”Tappi” otti rohkeasti nuoria pelaajia edustusjoukkueen mukaan treenaamaan ja pelaamaan. Oman kehitykseni kannalta oli tärkeää pelata erilaisissa ympäristöissä ja etenkin saada kokemusta miesten peleistä jo 15-16-vuotiaana. Oman ikäluokan peleissä olin tottunut olemaan johtava pelaaja. Edustusjoukkueen peleissä jouduin miettimään uudelleen omia vahvuuksiani ja kehityskohteitani: Miten voin pärjätä nopeampia ja vahvempia pelaajia vastaan ja missä voin olla paras?

Henkisesti vietin ensimmäisen edustusjoukkuevuoden epämukavuusalueella, mutta kehityksen kannalta se oli erittäin tärkeä, jopa ratkaiseva, vuosi. Tämän oivalluksen myötä etsin tulevaisuuden seurasiirroissani aina paikkaa, missä oli paras mahdollisuus kehittyä, enkä sitä, missä oli mukavinta pelata tai varmin paikka avauskokoonpanossa.

Mentaliteetin kehittymisestä on pitkälti kiittäminen Tapiota, joka luotti, vaati ja rohkaisi.”

 

Veli Lampi

Lampi, 34, pelasi ammattilaisena neljässä eri maassa: Suomessa, Sveitsissä, Hollannissa ja Ukrainassa. A-maaotteluita kertyi yhteensä 33. Sepsin kasvatti voitti muun muassa Sveitsin mestaruuden vuosina 2007 ja 2009.

Veli Lampi
Veli Lampi päätti hienon uransa Vaasan Palloseuran riveissä kaudella 2017. Pelaajaura oli alkanut Seinäjoella Sepsi-78:n riveissä. Kuva: VPS.

”Itselläni on positiivinen kuva monesta juniorivalmentajasta urani aikana, joten kiitos kuuluu kaikille, jotka ovat minua joskus valmentaneet. Jokaiselta olen oppinut jotakin tärkeää matkani varrella.

Yksi valmentaja on kuitenkin ollut tärkeä siinä vaiheessa, kun aloin päästä perille siitä, mitä jalkapallo voi oikeasti tuoda tulevaisuudessani. Tämä valmentaja oli Jari Pullinen. Hän oli valmentajani Turun Pyrkivässä sekä piirijoukkueessa. Hän osasi aina tuoda parhaat puoleni esiin pelaajana ja uskoi – ja uskoo edelleen – tekemiseeni. Hän halusi tehdä minusta paremman pelaajan jokaikisissä treeneissä ja peleissä.

Jari antoi rohkeasti yrittää asioita ilman minkäänlaista negatiivisuutta. Hänen alaisuudessaan oli kiva pelata ja hän osasi hioa pelaajat pelaamaan hyvin yhteen. Jari ei saanut vain minua, vaan koko joukkueen, loistamaan taustatiiminsä kanssa.”

 

Juliette Kemppi

Kemppi, 24, pelaa jo viidettä vuottaan ulkomailla. Nykyinen seura on englantilainen Bristol City. Kaarinassa jalkapallon aloittanut Kemppi on pelannut Helmareissa 40 ottelua.

Juliette Kemppi
Juliette Kemppi (oik.) siirtyi 20-vuotiaana AIK:hon. AIK-vuoden jälkeen hän pelasi kolme kautta Norjassa ennen siirtoaan Englantiin. Kuva: Anders Henrikson.

”Minulle tärkeä juniorivalmentaja oli Pasi Rasimus. Hän on entinen jalkapalloilija, joka pelasi urallaan Suomessa ja Norjassa ja esiintyi myös maajoukkueessa.

”Rasse” valmensi minua HJK:ssa, kun olin 16-17-vuotias. Hän nosti vaatimustason korkealle heti alusta asti ja sai kaikki haluamaan voittamista joka treeneissä ja peleissä.

Kauden päätteeksi voitimme B-junnujen Suomen mestaruuden. Se oli ensimmäinen minkäänlainen mestaruus minulle ja on siksi jäänyt mieleen. Silti kyseisestä ajasta jäi vielä paremmin mieleen Rassen aikaansaama fiilis, hyvä tunnelma sekä se, miten Rasse sai jokaisen pelaajan haluamaan tehdä kaikki pienetkin asiat korkealla tasolla.”

 

Valtteri Moren

Moren, 27, pelaa neljättä kauttaan Belgian pääsarjan Waasland-Beverenissä. Suomessa hän voitti viisi kertaa putkeen Veikkausliigan mestaruuden HJK:n riveissä. Helsinkiläisen Kiffenin kasvatti teki A-maajoukkuedebyyttinsä toukokuussa 2014 Viroa vastaan.

Valtteri Moren
Valtteri Moren Waasland-Beverenin harjoituksissa toukokuussa 2017. Kuva: Waasland-Beveren.

”Minulle tärkeä juniorivalmentaja oli Jyri Hietaharju, joka valmensi minua SJK:n C- ja B-junioreissa. Nuo ikävuodet olivat todella tärkeitä kehitykseni kannalta. Arvostin Jyriä todella paljon valmentajana. Jyri oli analyyttinen valmentaja, joka tykkäsi tutkia peliä. Tämän takia hänen kanssaan oli mukava keskustella jalkapallosta ja kehityskohteistani.

Pidin paljon siitä, mitä ja miten Jyri opetti meille jalkapalloa ja peliä. Hänen harjoitteensa olivat pelistä johdettuja ja loogisia. Teimme Jyrin kanssa paljon töitä kentällä ja kehityin hänen aikanaan valtavasti.

Jyri vaati minulta paljon – kuten minä vaadin häneltä valmentajana ja pelin opettajana. Uskon, että juuri tämän takia välimme kasvoivat erinomaiseksi ja arvostukseni häntä kohtaan nousi korkealle.

Olin nuorempana niin sanottu ”late bloomer”. Kasvoin muita myöhemmin ja fyysiset ominaisuuteni olivat muita jäljessä. Jyri ymmärsi tämän ja luotti minuun.”

 

Onni Valakari

Valakari, 19, siirtyi elokuussa 2018 Turun Palloseurasta norjalaisen Tromsø IL:n riveihin. Hän kuuluu myös Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseen. TPS:n ja SJK:n lisäksi Valakari on pelannut Suomessa Käpylän Pallossa.

20090711_B10_KäPa-Zenit_5
9-vuotias Onni Valakari Käpylän Pallon paidassa Helsinki Cupin finaalissa heinäkuussa 2009. Kuva: Jussi Eskola.

”Erityinen muistoni valmentajista on vuodelta 2002, kun pelasin 16-vuotiaana ensimmäistä vuotta naisten SM-sarjassa Marko Salorannan valmentamassa SC Raisiossa. Olin vielä nuori maalivahti ja hain paikkaani aikuisten joukkueessa. Marko yhdessä maalivahtivalmentaja Heikki Tuomen kanssa loi joukkueeseen erityisen positiivisen ilmapiirin ja sain paljon henkilökohtaista kannustusta sekä tukea. Se oli itselleni erittäin tärkeää, koska olin melko ujo eikä itseluottamukseni ollut vielä erityisen vahva.

Palo pelaamiseen ja halu kehittyä oli tietysti valtava, ja uskon että juuri valmentajien ammattimainen ja esimerkillinen toiminta SC Raisiossa tarjosi minulle ympäristön, jossa voin hyvin ja pystyin kehittymään. Yksilövalmennus sekä muu tuki kentän ulkopuolella oli nuoren pelaajan tasapainoisen arjen kannalta isossa roolissa.

Valmentajat antoivat paljon vastuuta ja samalla itseluottamukseni kasvoi – vaikka kovaa työtä se tietysti vaati. Kiitos siis Marko ja Heikki, että uskoitte minuun ja annoitte nuorelle Minnalle mahdollisuuden alkaa kasvamaan kohti huippupelaajaa!”

 

Minna Meriluoto

Meriluoto, 33, esiintyi urallaan 64 A-maaottelussa ja hän edusti Suomea EM-kisoissa 2009 ja 2013. Turussa jalkapallon aloittanut maalivahti pelasi Ruotsissa seitsemän kautta. Meriluodon hieno ura päättyi kauteen 2018.

Minna_Meriluoto_2014
Minna Meriluoto ruotsalaisen Vittsjön paidassa kaudella 2014. Kuva: Anders Henrikson.

”Itselläni tulee tärkeänä valmentajana heti mieleen Abdou Talat, joka valmensi minua C- ja B-junioreista aina Veikkausliigaan asti. Olin myös yhden kauden, monen muun Klubi-junnun tavoin, lainalla Ykkösessä pelanneessa Käpylän Pallossa, jossa Talat oli myös ykkösenä.

Hänen tyylinsä oli vaativa, mutta aina kuitenkin positiivinen. Lähtökohtaisesti hän opetti yrittämään ja tekemään asioita ilman turhaa huutoa. Hän auttoi minua pelirohkeudessa ja rauhallisuudessa. 

Ex-futaajana hän myös usein näytti itse esimerkkiä harjoitteesta tai tilanteesta, jolloin hän sai ainakin minun arvostuksen.”

 

Markus Halsti

Halsti, 34, on pelannut ulkomailla ammattilaisena yli 10 vuotta. Tällä hetkellä hänen seuransa on Tanskan Superliigan Esbjerg. Vuosaaren FC Viikingeissä jalkapallon aloittanut Halsti on pelannut 35 A-maaottelua.

Markus Halsti
Markus Halsti juhli Tanskan mestaruutta Midtjyllandissa kaudella 2018. Kuva: Markus Halsti.

”Isä toimi valmentajanani noin kymmenen vuotta. Olen usein miettinyt, kuinka tärkeä ihminen faija minulle loppujen lopuksi oli. Olen kotoisin pikkukylästä Pohjanmaalta. En usko, että on itsestäänselvä asia, että pikkukylästä löytyy aina joku vanhempi, jolla on halua, aikaa, motivaatiota ja kokemusta opettaa nuoria vapaa-ajalla.

Faija oli itse pelannut Kakkosessa ja Kolmosessa, joten hän pystyi hyvin opettamaan meille pikkupojille jalkapallon perusteet. Hän oli välillä temperamenttinen ja erittäin vaativa, mutta se vain nosti vaatimustasoa harjoituksissa. Meillä oli kasassa todella lahjakas ryhmä, ja melkein kaikki meistä kävivät samaa koulua. Ilmapiiri oli loistava.

Kesäisin harjoittelimme jalkapalloa kentällä ja juoksimme intervalleja metsässä. Talvella, ennen kuin Vöyrille rakennettiin halli, harjoitteluun kuului enemmän futsalia, salibandya ja kuntopiiriä tai -liikuntaa. Moni meistä harrasti jalkapallon ohella myös yleisurheilua tai jääkiekkoa.

Se, mitä teki isästä hyvän valmentajan, oli hänen kykynsä johtaa ja inspiroida joukkuetta. Hän sai kaikki mukaan – sekä pelaajat että heidän vanhempansa. Me olimme yksi iso perhe, joka matkusti ympäri Suomea ja Ruotsia pelaamassa jalkapalloa. Vielä tänäkin päivänä pelaajien vanhemmat tulevat kiittämään ja kertomaan, kuinka paljon se aika merkitsi koko perheelle.

Isä oli myös luova ja joustava. Tämä oli tärkeä elementti, jotta meidän poikien kehitys jatkui myös talvella. Halli rakennettiin vasta myöhemmin, joten ennen sitä harjoittelimme hiekkakentällä, jos sää salli. Jos ei, menimme sisälle liikuntasaliin.

Jo nuorena faija otti mukaan erään liikunnanopettajan, entisen yleisurheilijan, joka rakensi meille erilaisia fyysisiä kuntopiirejä. Monipuolinen harjoittelu oli hauskaa, enkä muista, että yksikään pelaaja olisi ikinä lopettanut pelaamista meidän joukkueessa. Uskon, että yksi syy tähän oli isän kyky luoda motivoivia harjoituksia.

Mutta ehkä tärkein syy, miksi haluan kertoa juuri isästä, on se, että hän kuljetti ja matkusti kanssani yli kymmenen vuotta. Yläasteikäisenä harjoittelin silloin tällöin aamuisin lukion kanssa ja isä oli aina valmis ajamaan minut hallille. Harjoittelin myös välillä Jaron kanssa Pietarsaaressa, mikä tarkoitti sitä, että isä tuli hakemaan minut kesken koulupäivää Vöyriltä ja vei minut Pietarsaareen (noin 75 kilometriä yhteen suuntaan). Kun minulla oli piiri-, alue- tai maajoukkuetapahtumia, faija oli aina se, joka ajoi minut niihin. Olemme viettäneet yhdessä uskomattoman paljon aikaa halleissa ja tien päällä.

Ensimmäisessä U15-maajoukkuetapahtumassa meidän pienestä Norrvalla FF:stä oli peräti neljä pelaajaa, jotka pääsivät edustamaan Suomea.

Sekin kertoo jotain isäni, Tor Sparvin, panoksesta.”

 

Tim Sparv

Sparv, 32, on Huuhkajien kapteeni. Seurajoukkuetasolla hän pelaa Tanskan Superliigan hallitsevan mestarin FC Midtjyllandin riveissä. Sparvin ensimmäinen seura oli vöyriläinen FF Norrvalla.

Tim Sparv. A-maajoukkueen harjoitukset. Helsinki 4.9.2018. Photo: Jussi Eskola
Huuhkajien kapteeni Tim Sparv jakaa nimikirjoituksia maajoukkueen avoimissa harjoituksissa syyskuussa 2018. Kuva: Jussi Eskola.

***

Erkko Meri (@ErkkoMeri)

3 vastausta artikkeliin “”Hän luotti minuun todella paljon” – Maajoukkuepelaajat kertovat tärkeimmistä juniorivalmentajistaan”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: