”Olen valmis tähän muutokseen” – Mika Lehkosuo kertoo siirrostaan Norjaan sekä kehittymisestään valmentajana

Mika Lehkosuo49, nimitettiin eilen Norjan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan Kongsvinger IL:n päävalmentajaksi. Sopimuksen pituus on kaksi vuotta. Lehkosuon edellinen pesti oli HJK:ssa, jossa hän valmensi vuosina 2014-2019.

Vuosikymmenen menestynein Veikkausliiga-valmentaja kertoo Suunnanmuutos-jalkapalloblogille uudesta työstään ja omasta kehittymisestään.


Millaisten vaiheiden jälkeen siirto Norjaan toteutui?

”Ensimmäiset yhteydenotot tulivat muutama viikko sitten. Kävin itse kaksi kertaa Norjassa, ja Kongsvingerin urheilujohtaja Espen Nystuen vieraili kerran Suomessa.

Toisella kerralla, kun olin Norjassa, vietimme Espenin kanssa 12 tuntia Oslon lentokenttähotellissa, ja esittelin hänelle videokuvan avulla oman pelimallini ja dioilla valmennusmetodini.

Espen oli soittanut todella monta ihmistä läpi ja tiedustellut, millainen valmentaja olen.

Tein myös itse perusteellista selvitystyötä ja otin selvää seurasta. Keskustelin Otto Fredriksonin kanssa, joka on pelannut aikaisemmin Kongsvingerissä. Itse asiassa Otto taisi olla ensimmäinen henkilö, joka suositteli minua Espenille. Lisäksi juttelin Tapio Heikkilän kanssa, joka on pelannut samaa sarjaa. Olin yhteydessä myös Ville Jalastoon, joka pelaa Kongsvingerissä tällä hetkellä.

Agenttini Suomen päässä on ollut Ari Masalin. Hän löysi hyvän kontaktin, norjalaisen agentin Torgeir Bjarmannin, joka on toiminut aikaisemmin muun muassa Lillestrømin urheilujohtajana. Myös Bjarmann suositteli Kongsvingeriä.”

 

Valmennustehtäväsi HJK:ssa päättyi toukokuussa. Mitä olet tehnyt sen jälkeen?

”Olen tehnyt todella paljon asioita. Olen ollut säännöllisesti yhteydessä urheilupsykologiaan perehtyneen psyykkisen valmentajan Hanna Pohjan kanssa. Hanna on auttanut minua prosessissa, jossa olen suunnitellut, miten saavutan tavoitteeni valmentaa ulkomailla. Olemme miettineet toimenpiteitä, miten tavoite toteutuu. Suunnitelma on sisältänyt muun muassa paljon lukemista ja tiedonhankintaa.

Olen lukenut laajalla säteellä kirjoja ja tutkimuksia liittyen esimerkiksi tarinankerrontaan, puheiden pitämiseen, ryhmädynamiikkaan ja tunneälyyn.

Toinen selkeä ”ohjelmanumero” on ollut kontaktit muihin kollegoihin – myös sellaisiin, joita en ole tuntenut aikaisemmin niin hyvin. Olin esimerkiksi viikon Simo Valakarin luona Tromssassa.

Jani Sarajärven kanssa vierailimme Leedsissä tutustumassa Marcelo Bielsan toimintaan ja Petri Vuorisen kanssa Ruotsissa seuraamassa Djurgårdenin arkea. Lisäksi olen ollut Italiassa Gert Remmelin luona.

Pääsin tutustumaan myös Lissabonin yliopiston toimintaan. Portugalissa tapasin Ricardo Duartenjoka kertoi tarkemmin maan jalkapallohistoriasta ja yliopiston roolista jalkapallon opettamisen suhteen.

Olen myös käynyt paljon Jalkapallon Juniorivalmentajat ry:n tilaisuuksissa. Vaikka aiheet ovat useimmiten liittyneet juniorivalmennukseen, monet teemat ovat koskettaneet myös aikuisten valmennuksen maailmaa.

Olen myös yrittänyt päivittää kielitaitoani opiskelemalla ruotsia ja lähiaikoina myös norjaa.

Lisäksi olen pitänyt itsestäni huolta urheilemalla paljon. Olen saanut fyysistä energia. Kesällä minulla oli myös paljon enemmän aikaa perheelleni.”

 

Mitä viimeinen HJK-kausi opetti?

”Vaikeat ajat opettavat yleensä enemmän. Kun joukkue menestyy, valmentaja voi vaarallisesti luulla tietävänsä liikaa.

Kaudesta löytyy paljon asioita, joita olisi voinut tehdä eri tavalla ja paremmin. Mitään yhtä tai kahta autuaaksi tekevää asiaa ei ole, vaan suuri määriä pieniä asioita.

Vaikeat vaiheet pakottavat ihmisen reflektoimaan tarkemmin koko valmennusprosessia, esimerkiksi sitä, miten jalkapalloilullisia asioita myydään pelaajille.

Olen tehnyt paljon itsereflektointia sekä keskustellut Janin (Sarajärvi) kanssa. Lisäksi olen jutellut muutamien pelaajien kanssa, jotka olivat mukana. Olen kysynyt heidän ajatuksiaan menneestä. Olin esimerkiksi Sebastian Dahlströmin kanssa viisi tuntia kahvilla. ”Dale” oli jutellut muiden pelaajien kanssa ennen kuin tapasimme ja hän toi esiin laajemmin mielipiteitä siitä, mitä tapahtui ja miksi.

Vaikka viimeinen kauteni HJK:ssa päättyi onnettomasti, en ottanut sitä mitenkään raskaasti. Näin sen mahdollisuutena oppimisen kannalta. Olen ollut viimeiset seitsemän kuukautta pois arkivalmennuksen maailmasta, oravanpyörästä. Minulla on ollut aikaa kehittää itseäni laajalla perspektiivillä.”

 

Valmennat ensimmäistä kertaa ulkomaalaisessa joukkueessa. Mitä odotat uudelta pestiltä?

”Vien Norjaan jalkapallofilosofiani ja metodini, joka on sydämessäni. Jos en tekisi asioita valmentajana niin kuin sydämeni on sanonut viimeiset 15 vuotta, valmentamisesta ei tule yhtään mitään.

Pidän itseäni sopeutuvana persoonana, joka sopeutuu erilaisiin olosuhteisiin. Minun pitää tietysti sopeutua paikalliseen kulttuuriin ja yhdistää tätä paikallista kulttuuria omaan metodiini. On löydettävä hyvä tasapaino.

Uusi pesti on itselleni mielettömän mielenkiintoinen haaste. Lähden Norjaan ammattimielessä todella innoissani. Muutenhan Norja on yhteiskunnallisesti kuin Suomi, eroa ei ole niin paljoa. Mitään kulttuurishokkia ei tule. Ja onhan minulla ikääkin jo melkein 50. Elämää ja maailmaa on tullut nähtyä.

Olen valmis tähän muutokseen.”

Millaisen valmennustiimin haluat?

”Minun pitää löytää ihmisiä, jotka tuovat lisäarvoa valmennustiimiin ja minulle. Muiden valmentajien pitää tuoda ekspertiyttä. En osaa itse valmentaa maalivahteja, enkä osaa tarpeeksi hyvin fyysiseen valmennukseen, palautumiseen ja kuormituksen hallintaan liittyviä asioita. Nämä ovat ehkä kaksi tärkeintä asiaa. En hallitse näitä asioita tarpeeksi hyvin.

Myös jalkapallo-osaaminen on kriittinen seikka. En halua perässäkulkijoita valmennustiimiin. Valmennustiimin jäsenillä täytyy olla kriittistä ajattelua. Toisaalta on tärkeää, että muilla valmentajilla on filosofisesti samanlainen lähestymistapa jalkapalloon. Jos se on täysin erilainen, niin yhteistyössä ei ole mitään järkeä.

Olen omalta osaltani yrittänyt löytää maalivahtivalmentajan ja strength and conditioning -valmentajan rooliin sopivia henkilöitä, joita tiedän. Paikat ovat vielä auki, mutta rekrytoinnit ovat käynnissä.

Kongsvingerin nykyiset fysiot jatkavat tehtävissään. Muihin tehtäviin etsimme urheilujohtaja Espenin (Nystuen) kanssa sopivia henkilöitä. Koska prosessit ovat vielä käynnissä, en voi paljastaa nimiä.”

 

Kongsvinger sijoittui viime kaudella sarjassa viidenneksi. Mitkä ovat ensi kauden tavoitteet?

”Olemme vasta joulukuussa. Valmennustiimi ja osa pelaajistosta on vielä auki, vaikka moni pelaaja jatkaakin. Lähikuukaudet näyttävät, millaiseksi joukkue lopulta muodostuu. Sen jälkeen on helpompi sanoa tulostavoitteita ääneen.

Seuralla on toki vakaa aikomus nousta lähivuosina pääsarjaan, Tippeligaeniin. Minulle ei ole erityisesti painotettu, että joukkueen olisi pakko nousta jo tulevalla kaudella. Kongsvingerin prosessi on edennyt monella mittarilla nousujohteisesti ja seurassa ajatellaan, että tämä prosessi johtaa pääsarjaan. Seurassa on tehty töitä jo pitkään systemaattisesti, ja tätä työtä jatketaan urheilupuolella nyt minun johdollani.

Tehtäväni on tuoda joukkueen arkeen ja menestykseen lisäarvoa oman metodini kautta.

Oma tavoitteeni on saada hyvä startti pelaamiseen ja toimintaan pelaajien kanssa. Muita tavoitteita minulla ei ole vielä mielessä.”

 

Miten valmennusprosessi uuden joukkueen kanssa alkaa?

”Aloitan työt vuoden alussa ja muutan perheeni kanssa Norjaan. Tarkoituksena on, että uusi valmennustiimi ja muutama seuraihminen lähtee yhdessä käymään Italiassa. Viikon ympärille on rakennettu ohjelmaa ja tavoitteena on, että tiimi aloittaa arjen toimintojen ja kulttuurin suunnittelun ja rakentamisen.

Joukkueen harjoitukset alkavat 16. tammikuuta. Siitä se sitten pyörähtää käyntiin. Harjoittelemme ensimmäiset kaksi viikkoa Kongsvingerissä ja lähdemme sen jälkeen, helmikuun alussa, vajaaksi kahdeksi viikoksi leirille Marbellaan.”

 

***

Erkko Meri (@ErkkoMeri)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: