Kirje juniorivalmentajille

Hyvät juniorivalmentajat!

Olen saanut viimeisen viikon aikana noin 40 yhteydenottoa valmentajilta eri puolelta Suomea. Vaikka huoli on ollut suuri ja tilanne vakava, yksikään valmentaja ei ole viestissään tai puhelussaan kritisoinut omaa seuraansa tai muuten syyttänyt työnantajaansa.

Arvostan tuollaista lojaalisuutta erittäin korkealle. Sellaiseen törmää harvoin. Ajattelen, että kriisin keskellä mitataan ihmisen todellinen luonne.

Osallistuin keskiviikkona Palloliiton järjestämään sidosryhmien etäkokoukseen, jossa olivat edustettuina eri tahot, kuten seurat, pelaajat ja valmentajat. Toin esille sen syvän hädän, joka juniorikentällä vallitsee. Palloliitto ja muut lajiliitot ovat ilmoittaneet olleensa yhteydessä valtiovaltaan. Olen varma, että tässä viestissä valtiovallalle on tuotu esille juniorivalmentajien työn tärkeys seuratoiminnassa. Tätä vaikuttamistyötä pitää jatkaa, ja Jalkapallon Juniorivalmentajat ry aikoo olla siinä mukana myös jatkossa.

Liikkeellä on ollut paljon erilaisia – ja osin myös erikoisia – vinkkejä siitä, miten valmentajat voisivat käyttää aikansa nyt, kun joukkueharjoittelu on seis. Mielestäni tärkein velvoite on huolehtia terveydestä sekä omasta ja perheen toimeentulosta. Ymmärrän täysin, että palkanmaksun keskeyttämisen jälkeen tai lomauttamisen aikana arjesta selviytyminen on prioriteettilistalla korkealla. Se, että valmennuslinjan kehittäminen on parin kuukauden ajan seis, on kokonaisuuden kannalta aika pieni murhe.

Suomessa on elinkeinovapaus, ja teidän valmentajien ydinosaamista on jalkapallovalmennus. Seuratöiden ollessa paussilla ymmärrän täysin, että kiinnostus yksilövalmennuksen tarjoamista kohtaan saattaa olla korkealla. Tässä asiassa kehotan kuitenkin hyvin tarkkaan punnintaan ja avoimeen keskusteluun seuran kanssa. Jos yksilövalmennus toteutetaan koordinoimattomasti, tästä voi seurata sellaisia syviä haavoja, joiden paraneminen voi kestää pitkään seuratoiminnan joskus taas jatkuessa. Myös kilpailukieltoseikat kannattaa ottaa huomioon.

Uskon siihen, että kriisin keskellä ja sen jälkeen muistetaan parhaiten se, kuinka valmentajat ja seurat tuovat omassa viestinnässään yhteisöään ja sen ihmisiä esille. Se luo pohjaa yhteisöllisyydelle ja seurakulttuurille. Vaikutukset eivät välttämättä näy heti, mutta voivat kantaa pitkälle tulevaisuuteen. Tämä vinkki voi joistakin tuntua tässä tilanteessa turhalta, mutta olen varma, että jalkapalloihmiset kyllä muistavat tällaiset viestit. Mitä enemmän juniorivalmentajina teemme tätä, sitä kauemmas ääni kuuluu.

Jalkapallon Juniorivalmentajat ry haluaa olla juniorivalmentajien tukena. Koko jalkapalloyhteisöä koskevan haasteen edessä tarvitaan solidaarisuutta enemmän kuin koskaan.  Jos teillä juniorivalmentajilla tulee mieleen ajatuksia tai vinkkejä, miten yhdistyksen roolia voitaisiin hyödyntää vielä paremmin, älkää epäröikö ottaa yhteyttä. Autamme myös jatkossa työsuhteisiin liittyvissä kysymyksissä.

Pitäkää huoli omasta ja läheistenne jaksamisesta ja terveydestä. Jalkapallo kyllä jatkuu vielä jonain päivänä. Teitä juniorivalmentajia tarvitaan silloin enemmän kuin koskaan.

 

Erkko Meri

Jalkapallon Juniorivalmentajat ry:n puheenjohtaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: