Mielipide: Juniorifutiksen harmaa alue

Kesä on suomalaisessa juniorijalkapallossa erilaisten leirien juhlaa. Järjestäjinä ovat muun muuassa seurat ja muut yhdistykset, osakeyhtiömuodossa toimivat palveluntarjoajat sekä yksityishenkilöt.

Kirjavaan joukkoon mahtuu hyvin erilaisia toimijoita. Suuri osa leirien järjestäjistä toimii mallikkaasti. Teeman ympärille kietoutuu kuitenkin monia ongelmia, joista myös eettisesti kestävällä tavalla toimivat tahot joutuvat kärsimään.

Suomalaiset jalkapallotoimijat eivät ole voineet välttyä törmäämästä kevään aikana NF Academy -nimisen palveluntarjoajan mainoksiin. Kyse on Portugalista käsin johdetusta yrityksestä, joka tarjoaa jalkapalloleirejä Pohjoismaissa. Suomessa ensimmäiset leirit on tarkoitus järjestää kesän aikana.

Käsittelen NF Academya tässä tekstissä sen takia, että yritys on markkinoinut leirejään erityisen aktiivisesti ja tuonut näkyvästi esille palveluitaan.

NF Academyn pyrkimykset ovat jalot: se haluaa tarjota Pohjoismaiden lupaavimmille pelaajille mahdollisuuden päästä testijaksolle maineikkaan portugalilaisen Sporting CP:n akatemiaan.

Pyhittääkö tarkoitus kuitenkin keinot? NF Academyn toimintatavat kuvaavat monella tavalla sitä harmaata aluetta, jolla juniorijalkapallossa helposti liikutaan.

Suomalaiset juniorivalmentajat ovat kertoneet, että NF Academyn Suomen edustajat ovat ottaneet suoraan yhteyttä joihinkin alaikäisiin pelaajiin ja tarjonneet heille paikkoja leireiltä. Yritys on lähettänyt pelaajille yksityisviestejä esimerkiksi kuvien jakamiseen tarkoitetun Instagram-palvelun kautta.

Yllä kuvattua toimintatapaa voidaan helposti pitää eettisesti kestämättömänä. Alaikäisiin kohdistuva kaupallinen vaikuttaminen on lisääntynyt merkittävästi sosiaalisen median myötä.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto muistuttaa usein, että alaikäinen on aikuista alttiimpi markkinoinnin tehokeinoille ja mainonnan vaikutuksille. NF Academyn alaikäisille lähettämissä yksityisviesteissä on esimerkiksi korostettu sitä, että leireillä on mukana Sportingin pelaajatarkkailija.

Lapsiin kohdistuvaa markkinointia tulee ylipäänsä arvioida tiukemmin kuin aikuisille suunnattua mainontaa. Kuten viranomainen on korostanut, alaikäisellä ei ole samanlaista kykyä ymmärtää mainonnan tarkoitusta kuin aikuisella.

Miksi NF Academy kontaktoi alaikäisiä pelaajia Instagramin yksityisviesteillä? Jos yritys haluaisi aidosti toimia ”pelaajakehitys keskiössä” (kuten se Internet-sivuillaan tuo esille), leireille osallistumisesta sovittaisiin yhteistyössä pelaajan vanhempien ja tarvittaessa myös valmentajan kanssa.

Erityisen irvokkaaksi koko kuvion tekee se, että NF Academy korostaa Internet-sivustonsa etusivulla sitä, että ”se tekee yhteistyötä pelaajien, vanhempien, valmentajien, seurojen ja liittojen kanssa tavoitteena kouluttaa ja kehittää huippujalkapalloilijoita”.

Ainakin osa viesteistä on lähetetty ainoastaan NF Academyn nimissä ilman yrityksen Suomen edustajan nimeä ja yhteystietoja. Miten pelaaja ja tämän vanhemmat voivat tietää, kuka henkilö yhteydenoton taustalla on? Näinkö yhteistyötä käytännössä toteutetaan?

Avoimuus ja läpinäkyyvyys ovat tärkeitä arvoja, jotka on syytä ottaa kaikessa juniorijalkapalloon liittyvässä toiminnassa huomioon.

Erilaiset leirit voivat tuoda piristävää vaihtelua jalkapalloilevan lapsen arkeen ja antaa pelaajalle mahdollisuuden verrata omaa osaamistaan ikäluokan muihin pelaajiin. Myös laadukasta valmennusta painotetaan usein – ainakin palveluntarjoajan itsensä toimesta.

Myös NF Academy mainostaa Internet-sivuillaan valmennuksen korkeaa tasoa: ”Valmentajamme ovat toimineet Sporting CP:ssä, SL Benficassa ja muissa Portugalin huippuakatemioissa.”

Katsaus valmentajien LinkedIn-profiileihin kuitenkin osoittaa, että vain pienellä osalla valmentajista on valmennuskokemusta mainittujen seurojen akatemioista.

Jalkapalloilevien lasten vanhemmilla, joihin markkinointi usein kohdistuu, ei ole välttämättä kykyä tunnistaa sitä, puhutaanko asioista niiden oikeilla nimillä.

Yksi esimerkki NF Academyn sivuilta kuvastaa tätä haastetta. Yritys tuo suomenkielisillä sivuillaan esille, että eräs akatemian valmentajista on toiminut aikaisemmin ”Manchester Unitedin nuorten joukkueen valmentajana”.

Todellisuudessa kyseinen valmentaja on toiminut Manchester United Soccer Schools -nimisessä organisaatiossa, jonka yhteys Manchester Unitediin on hyvin ohut. Käytännössä kyse on lähinnä siitä, että Manchester United on antanut eri maissa toimiville paikallisille jalkapallokouluille oikeuden käyttää nimeään ja logoaan. Manchester Unitedin akatemiajoukkueiden kanssa niillä ei ole juuri mitään yhteistä.

NF Academy järjestää kesä-heinäkuun vaihteessa jalkapalloleirin niin Helsingissä, Ruotsin Örebrossa kuin Norjan Arendalissa. Kolme leiriä samaan aikaan kolmessa eri maassa. Kriittinen tarkastelija voisi kysyä, miten valmentajat jakautuvat näiden kolmen leirin välillä. Onko alueellisten leirien tarkoituksena vain katsastaa pelaajien taso ennen kutsua parhaille pelaajille tarkoitetuille testileireille?

Kaupallinen kehuminen on sallittua markkinointia, eikä se edellytä näyttöä tuekseen. Sellaiset iskulauseet, kuten huippupelaajien kehittäminen, pelaajan yksilöllinen tukeminen ja pelaajapolun tarjoaminen, toistuvat myös NF Academyn sosiaalisen median kanavissa.

Tällaisten ilmoitusten pompatessa ruutuun suosittelen hengähtämään hetken ja miettimään asiaa tarkemmin. Mistä pelaajakehityksessä oikeasti on kyse?

Miten kolmen päivän leiri liittyy huippupelaajakehitykseen? Kuinka paljon valmentaja voi aidosti tukea pelaajaa yksilöllisesti, kun aikaa on vähän ja ympärillä on paljon muitakin pelaajia?

Sanoilla on suuri merkitys. Pelaajakehitys ei perustu taikatemppuihin, pikavoittoihin, yksittäisiin tapahtumiin tai ylistyssanoihin, vaan arjen päivittäiseen tekemiseen. Toistoihin, toistoihin ja toistoihin.

Erilaisilla leireillä on oma paikkansa juniorijalkapallon kokonaisuudessa. Ne voivat antaa pelaajalle paljon. Avoimuuteen ja eettisesti kestäviin toimintatapoihin sitoutuminen on kuitenkin tärkeää. Muuten vaarana on se, että juniorijalkapallosta tulee viidakko, jossa toimitaan ilman yhteisiä pelisääntöjä miten sattuu.

Tällaisessa asetelmassa pelaaja ei ole todellakaan keskiössä.


Erkko Meri (@ErkkoMeri)

 

 

 

 

Yksi ajatus artikkelista “Mielipide: Juniorifutiksen harmaa alue”

  1. NF osallistuu myös erinäisiin turnauksiin vuoden aikana. Yleensä turnaukset ovat suhteellisen kovatasoisia.
    Kohtasimme Riikan turnauksessa viime helmikuussa muutaman Norjalaisita pelaajista koostuvan NF joukkueen sekä enemmän kansainvälisen NF joukkueen. Tavoite heillä oli varmasti tarjota pelaajille mahdollisuuksia näyttää taitoja akatemiajoukkueita vastaan.
    Kyseessä oli U16 turnee.
    Rahastuksen maku hieman haisee ja epärehelliset keinot talenttien etsimiseksi…

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: