Vihdoinkin rehellistä urheilupuhetta — Kiitos, Mila Kajas-Virtanen!

Viime aikojen kenties paras urheiluaiheinen teksti löytyy yllättävästä kanavasta: Kirkko ja kaupunki -lehden verkkosivuilta. Tekstin kirjoittajana on olympiatasolla kilpaillut entinen taitoluistelija Mila Kajas-Virtanen.

Pääset lukemaan tekstiä täältä.

Vaikka Kajas-Virtasen teksti on lyhyehkö, se pureutuu suoraan urheilun ytimeen. Siinä ei ole mitään ylimääräistä höttöä tai väsynyttä jargonia. Jokaisen urheilevan lapsen vanhemman ja valmentajan pitäisi lukea kyseinen kirjoitus.

Miksi kirjoitus kolahtaa itseeni niin voimakkaasti?

Kajas-Virtanen kirjoittaa hienosti, että urheilussa on ennen kaikkea kyse toistojen kautta muodostuvasta elämäntavasta. Nelinkertainen Suomen mestari muistuttaa toisaalta myös geenien, sattuman ja ympäristön merkityksestä. Urheilu on myös yksilötasolla tiimityötä.

Tekstin kantava ajatus on kirkas: urheilussa matka on monella tavalla tärkeämpi kuin päämäärä.

”Opin asettamaan tavoitteita, tekemään työtä unelmieni eteen ja hallitsemaan paineita”, Kajas-Virtanen kirjoittaa. Nämä taidot ovat tärkeitä paitsi urheilussa myös kaikessa muussa elämässä. Kun urheileva lapsi ja nuori tekee sinnikkäästi töitä unelmiensa eteen, hän saa elämäänsä sellaista pääomaa, jonka arvoa ei voi mitata rahassa.

Kajas-Virtasen teksti on kohdistettu urheilevien lasten vanhemmille – siis niille henkilöille, jotka vaikuttavat merkittävällä tavalla lasten urheilemisen toimintaympäristöön. Entiseltä huippu-urheilijalta kysytään usein, suositteleeko hän huippu-urheilijan uraa lapsille. Kysyjinä ovat useimmiten lasten vanhemmat.

Kajas-Virtasen vastaus on yllättävä, rehellinen ja kaunis.

”Kerron, että huippu-urheilu-uraa ei valita. Se on intohimon sivujuonne, joka valitsee sinut. Jos sinulla on intohimoa, voi luvassa olla menestystä, sillä intohimo lisää tahtoa, joka ruokkii motivaatiota, joka ruokkii oppimista, joka puolestaan ruokkii menestystä jne.

Tämä sitaatti on koko tekstin kenties tärkein yksittäinen kohta. Se herättää myös valmentajassa ajatuksia ja kysymyksiä. Kuinka me valmentajat voimme luoda sellaista intohimon ilmapiiriä, jossa lapsi haluaa tavoitella unelmiaan ja tehdä paljon töitä näiden unelmien saavuttamiseksi?

Intohimon sivujuonne, joka valitsee sinut. Mikä upea muotoilu!

Huippu-urheilijaksi kasvamisen yhteydessä puhutaan usein uhrauksista. Ihminen uhraa jotain saavuttaakseen tavoitteensa. Kajas-Virtanen ei puhu uhrauksista, vaan sitoutumisesta ja oppimisesta. Ajatuksissa on paljon samaa kuin jääkiekkolegenda Wayne Gretzkyn hienossa lausahduksessa.

Kun Gretzkyltä kysyttiin, miten hän jaksoi viettää lapsena tuntikausia jäällä, vastaus oli viiltävä.

”Jos olisin ajatellut, että harjoittelen, en varmaan olisi tehnyt sitä. Minusta se ei ollut harjoittelua, vaan hauskinta mitä tiesin.”

Mitä Kajas-Virtanen ajattelee lasten vanhempien merkityksestä urheilussa?

Hänen mielestään vanhempien ei tule asettaa lapsen harrastamiselle mitään tavoitteita. Vanhempien tärkeä – ja haastava tehtävä – on tukea lasta tämän itse asettamien tavoitteiden saavuttamisessa. Tukemisen tavat voivat sitten olla mitä moninaisimpia. Vanhemmat, jotka onnistuvat oikeilla sanoilla ja teoilla ruokkimaan lapsen intohimoa, ovat kullanarvoisia. Sama pätee valmentajiin.

Tavoitteenasettelun tulee kuitenkin lähteä lapsesta itsestään.

”Anna hänen (lapsen) asettaa ne (tavoitteet) itse, sillä ulkoa liimatut unelmat eivät johda mihinkään hyvään. Jos hän löytää motivaation itsestään, voi hän mahdollisesti saavuttaa mitä vain.”

Tavoitteellinen lasten urheilu tuntuu olevan Suomessa yhä joiltakin osin tabu – tai ainakin teema, josta keskusteltaessa ollaan hyvin varovaisia. Suomessa on paljon lasten urheilun (sic!) asiantuntijan nimikkeellä (tai vastaava) toimivia henkilöitä, joiden puheessa urheilu näyttäytyy kovin erilaiselta kuin Kajas-Virtasen kirjoituksessa.

Kajas-Virtasen tekstissä urheilu ei myöskään näyttäydy minään myyttisenä uhrausten linnakkeena, vaan luonnollisena arjen tekemisenä, jossa intohimo, oppiminen ja sitoutuminen kulkevat käsi kädessä.

Asiat ja teot, jotka ulkopuolisen silmin voivat vaikuttaa uhrauksilta, ovat nuorelle tai vanhemmallekin urheilijalle usein arjen luonnollisia valintoja. Tai kuten Kajas-Virtanen toteaa vielä osuvammin: ”Asioita toistamalla niistä tulee tottumus, sitten taipumus, taipumuksesta asenne ja lopulta elämäntapa.”

Tekstinsä lopussa Kajas-Virtanen painottaa, että ilon lähteen löytäminen on lopulta tärkein avain onneen. Tämä avain voi avata oven huippu-urheiluun, taiteeseen tai johonkin muuhun elämänalueeseen. Ja vaikka ensimmäinen tai edes toinen ovi ei heti aukeaisi, urheilusta saa työkaluja, jotka opettavat sinnikkyyttä, vastoinkäymisten käsittelyä ja uuden oppimista. Kolmas ovi voi jo aueta.

Kajas päättää hienon puheenvuoronsa ajatukseen, josta paistaa urheilun elämänmakuisuus: intohimo yhdistettynä ”oman jutun” löytämiseen on yksi elämän tärkeimpiä asioita. Ja tässä kokonaisuudessa urheilevien lasten valmentajien ja vanhempien merkitys tukijoina ja opastajina on suuren suuri.

”Tärkeimmän asian kerron kysyjälle viimeisenä. Pyydän häntä olemaan onnellinen, jos lapsi löytää ihan minkä tahansa ilon lähteen, kuten esimerkiksi piirtämisen, lukemisen, leipomisen tai trampoliinilla hyppimisen. Lapsi tai aikuinen, jonka silmät loistavat ja joka hädin tuskin saa hengitettyä innostukseltaan, on lahja.”

Kiitos upeasta kirjoituksestasi, Mila Kajas-Virtanen!

Erkko Meri (@ErkkoMeri)

Yksi ajatus artikkelista “Vihdoinkin rehellistä urheilupuhetta — Kiitos, Mila Kajas-Virtanen!”

  1. Niinpä. Tuossa olikin kiteytettynä miksei Suomessa synny huippuja. Tulevat huiput pitää lapsesta asti opettaa kovaan työhön ja työ ei ole aina hauskaa. F1 maailman mestari Nico Roosberg on kertonut että olisi ollut useasti hauskempaa leikkiä kavereiden kanssa kuin harjoitella kartingia. Edes aikuisena Nico ei uskaltanut kertoa Kekelle lopettamisestaan, vaan pyysi äitiään toimimaan sanan saattajana.
    ”Ruoskikaa” lapsianne harjoittelemaan – VIP aitio odottaa!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: