Valtteri Vesiahon, 21, silmät aukesivat ulkomailla – ”Voittamisen kulttuuri on täällä jotakin täysin erilaista kuin Suomessa”

”Täytyy olla rehellinen ja myöntää, että muutto Espanjaan on avannut silmiä, kuinka paljon hyviä pelaajia on olemassa.”

Näin kirjoitti 21-vuotias Valtteri Vesiaho Twitteriin lokakuussa 2020.

Vesiaho on tällä hetkellä eräänlainen poikkeustapaus suomalaisessa jalkapallossa. Hän on ainoa Espanjassa pelaava miespuolinen suomalainen ammattilaisjalkapalloilija.

Vesiaho siirtyi syyskuussa 2020 maan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan Haro Deportivon riveihin. Sen jälkeen moni asia topparin jalkapalloajattelussa on muuttunut.

Kaiken ytimessä on voittaminen. Mikään muu ei ole jalkapallossa niin tärkeää.

”Voittamisen kulttuuri on täällä jotakin täysin erilaista kuin Suomessa. Täällä valmentajia kiinnostaa vain voittaminen. Sillä ei ole merkitystä, vaikka puolustaisimme koko pelin ajan ja tekisimme yhden maalin. Se, kuinka hienolta peli on näyttänyt, ei ole tärkeää”, Vesiaho sanoo.

Suomessa Vesiaho voitti alle 20-vuotiaana kaksi Veikkausliiga-mestaruutta, juhli Suomen Cupin voittoa ja edusti Suomea alle 19-vuotiaiden EM-kotikisoissa kesällä 2018.

Suomessa hän koki voittamisen merkityksen toisella tavalla. Ero tuli nimenomaan ympäristöstä.

”HJK:ssa arvostettiin sitä, että peli näytti hyvältä. Jos pelasimme hyvää pallollista peliä ja hävisimme, se ei ollut mikään katastrofi. Vasta täällä olen kunnolla oppinut, että harjoituksissa ja peleissä ei kelpaa mikään muu kuin voitto.”

”Espanjassa on niin paljon hyviä pelaajia ja kilpailu on kovaa, että käytännössä jokaisessa pelissä pelataan tulevaisuuden pelipaikasta. Kaikki pelaajat tietävät tämän. Jos täällä pelaa huonon pelin, niin pelaaja näyttää todella huonolta seuran ja joukkueen muiden pelaajien silmissä. Pelaaja unohdetaan nopeasti. Uskon, että tämä korostaa voittamisen merkitystä.”

”Suomessa pelaajamassa on paljon pienempi ja tarjonta on vähäisempää, jolloin myös joukkueen löytäminen on helpompaa. Täällä Espanjassa todellisuus on se, että jos Segunda B:ssä ei pärjää, pelipaikkaa pitää etsiä alemmalta sarjatasolta.”

Käpylän Pallossa juniorivuotensa viettänyt Vesiaho liittyi Haro Deportivoon kesken pre-seasonin. Puolustaja osasi odottaa kovaa harjoittelua, mutta ero aikaisempaan oli huomattava.

”Meillä oli pre-seasonilla todella pitkiä harjoituksia ja harjoittelimme kovaa. Se oli erilaista kuin Suomessa ennen kauden alkua. Täällä Espanjassa pelasimme 7–8 minuuttia pitkiä pallonhallintapelejä ja juoksimme suoraan siihen päälle box-to-box-viivajuoksuja. Esimerkiksi HJK:ssa juostiin vasta harjoitusten lopuksi. Täällä pallonhallintapelit ja juokseminen tehdään samassa osiossa”, Vesiaho avaa.

”En ollut kokenut tällaista aikaisemmin. En osaa sanoa, oliko se shokki, mutta en yhtään ihmettele, että Espanjan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla on kovempi tempo kuin Veikkausliigassa.”

Segunda Division B:ssä pelaa yhteensä 102 joukkuetta, jotka on jaettu viiteen alueelliseen lohkoon. Kukin alueellinen lohko on jaettu vielä kahteen alalohkoon.

Vesiahon edustama Haro Deportivo pelaa samassa lohkossa muun muassa La Liga -seura Osasunan reservijoukkueen kanssa.

Pelkästään joukkueiden määrä kertoo jotakin espanjalaisen jalkapallon tason laajuudesta.

”Käsitykseni mukaan kaikki Segunda B:n joukkueet ovat ammattilaisjoukkueita. Lohkomme joukkueet tulevat noin 150 kilometrin säteeltä, joten pelimatkat ovat lyhyitä. Jos pelaaja haluaa nousta toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, Segunda Divisioniin, hänen täytyy erottautua. Pelaajien taso on niin korkea.”

”Olen kuullut, että joukkueet, jotka ovat sarjassa samoissa pisteissä kanssamme, maksavat aika hurjia summia pelaajilleen. Ja nyt puhutaan Espanjan kolmanneksi korkeimmasta sarjatasosta. Suomessa tämä olisi mahdotonta.”

Nuori suomalaispuolustaja muistaa hyvin pre-seasonilla pelatun harjoitusottelun baskiseura Real Sociedadin reservijoukkuetta vastaan. Vastustajajoukkueen päävalmentajana toimi entinen huippupelaaja Xabi Alonso.

”Real Sociedadin reservijoukkueen 18–22-vuotiaista pelaajista näki ihan selkeästi, että heille oli iskostettu, miten jalkapalloa pelataan. Jokainen pelaaja tiesi, miten kentällä täytyy toimia. Pelaaminen näytti siltä, että mitään asiaa ei ollut jätetty sattuman varaan. Se oli hieno kokemus”, Vesiaho muistelee kahden kuukauden takaista harjoituspeliä.

Vesiahon mukaan varsinkin HJK:ssa harjoittelu ja pelaaminen oli kuitenkin taktisempaa kuin mitä se on pelaajan tämänhetkisessä joukkueessa Haro Deportivossa.

”Jos vertaan pelaamistamme HJK:hon, jossa ”Bana” (Mika Lehkosuo) oli valmentajana, täällä tuntuu, että vauhtia on välillä vähän enemmän kuin järkeä. Pelimme HJK:ssa oli selvästi taktisempaa.”

”Pelaajien yksilötaito ja teknis-taktinen osaaminen on Segunda B:ssä kuitenkin korkeammalla tasolla kuin Veikkausliigassa”, Vesiaho arvioi.

Pelaajien yllätyksellisyys on sana, joka toistuu joulukuun alussa Espanjassa debytoineen suomalaisen kommenteissa. Hyökkääjien toimintaa on vaikeampi ennakoida ja puolustajat joutuvat olemaan aivan eri tavalla ”varuillaan”.

”Espanjalaiset pelaajat ovat paljon yllätyksellisempiä kuin suomalaiset. Kun hyökkääjä lähtee liikkumaan palloa vastaan, puolustajan täytyy olla todella tarkkana. Pelaajat ovat niin hyviä, että he voivat ottaa yhden hyvän kosketuksen ja juosta ohi, jos puolustaja ’säntää’.”

Valtteri Vesiaho Haro Deportivon harjoituksissa. Kuva: Haro Deportivo.

Vesiaho on sopeutunut uuteen joukkueeseen omien sanojensa mukaan ”todella hyvin”. Käytännössä hän on joukkueen ainoa ulkomaalainen. Toinen ulkomaalainen, japanilainen Yuya Yoshimura, on asunut maassa jo useamman vuoden ja puhuu espanjaa.

”Vaikka päävalmentaja ja noin puolet pelaajista osaa englantia, valmennuskieli on pelkästään espanja. Olen oppinut kieltä sen verran, että pystyn kommunikoimaan kentällä espanjaksi. Muuten täällä olisi hyvin hankalaa pärjätä.”

Arki ammattilaisjoukkueessa rakentuu selkeän rytmin mukaan. Maanantaista perjantaihin harjoitellaan, lauantaina tai sunnuntaina pelataan. Tiistaina ja keskiviikkona harjoitellaan kovaa, torstai ja perjantai ovat otteluun valmistavia päiviä.

”Meillä ei ole lainkaan samanlaisia pelipaikkakohtaisia harjoitteita kuin Suomessa. Kaikki harjoittelu on kollektiivista. Pre-seasonilla se oli fysiikkapainotteista, mutta nyt harjoittelussa on enemmän syöttödrillejä ja erilaisia alue- ja pallonhallintapelejä. Omassa roolissani boksin puolustaminen on tärkeää. Sitä harjoitellaan esimerkiksi 4v4- tai 5v5-peleissä, joissa laidoilla on neutraalit pelaajat keskittämässä palloa boksiin.”

Haro Deportivon valmennustiimi vastaa kooltaan parhaita Veikkausliiga-joukkueita. Päävalmentajan ja kakkosvalmentajan lisäksi valmennus- ja taustatiimiin kuuluvat maalivahtivalmentaja, fitness coach, kaksi fysiota, ravintovalmentaja, huoltaja ja joukkueenjohtaja.

Vesiahon mukaan ravintovalmentajan merkitys on ollut todella suuri.

”Ravintovalmentaja lähettää pelaajille joka viikko ohjelman, jossa kerrotaan tarkasti, mitä pelaajien pitää syödä. Ohjelmaan on merkitty esimerkiksi päivät, jolloin hiilihydraatteja ei tarvitse niin paljoa ja niin edelleen. Pelaaja voi valita muutamasta eri vaihtoehdosta, mitä hän haluaa syödä. Ohjelma on yksityiskohtainen, eikä siihen laiteta pelkästään, että ”muista syödä proteiinia”, mihin totuin Suomessa. En tiedä, onko yhdelläkään Veikkausliiga-seuralla täysipäiväistä ravintovalmentajaa.”

Vaikka Haro Deportivo on Segunda B:nkin tasolla pieni seura, pelaajien suorituskykyyn on haluttu panostaa. Tämä näkyy ennen kaikkea arjen yksityiskohdissa.

”Valmentajastaffissa on kaksi kokoaikaista fysiota, jotka tekevät töitä pelkästään loukkaantuneiden pelaajien kanssa ja hierovat pelaajia. He ovat joka päivä pelaajien apuna. Täällä voi mennä tunti ennen jokaista treeniä hierojalle. Esimerkiksi HJK:ssa hierojat tulivat Suomen Urheiluhierojaopistolta, eivätkä he olleet joka kerta paikalla. Eikä nyt edes puhuta Espanjan kahden korkeimman sarjatason joukkueesta.”

Espanjalaiseen jalkapalloon liitetään lähes poikkeuksetta pyrkimys pallonhallintaan. Tämä oli myös Vesiahon ennakkokäsitys, kun hän siirtyi uuteen seuraan. Yksi asia on kuitenkin ylitse muiden: tulos. Se ohittaa ainakin Haro Deportivossa pallonhallinnan merkityksen.

”Seura on tyytyväinen niin kauan kuin joukkue ottaa kolme pistettä. Täällä valmentaja on halunnut, että pelaan suoraviivaisemmin kuin Suomessa. Jos vastustaja vetäytyy, niin haluamme tietysti liikuttaa palloa. Mutta täällä edetään nopeammin.”

Poikamaajoukkueiden vakiokalustoon kuuluneen Vesiahon mukaan otteluihin valmistautumisessa vastustajajoukkueen pelaamiselle annetaan painoarvoa, mutta ei samassa määrin kuin esimerkiksi HJK:ssa.

”Käymme vastustajan kokoonpanon sekä sen heikkoudet ja vahvuudet läpi, mutta muuten keskitymme omaan tekemiseen. Keskellä viikkoa voi olla harjoitteita, joissa on huomioitu vastustajan pelaaminen, mutta niitä ei ole niin paljoa kuin Suomessa.”

Vesiaho opittiin tuntemaan Suomessa pallollisesti taitavana puolustajana, jolla oli kehityskohteita erityisesti puolustamisessa. Vaikka suomalainen on ollut Espanjassa vasta muutaman kuukauden, hän kokee, että heikkoudet ovat vahvistuneet.

”Koska olemme harjoitelleet täällä paljon kovempaa kuin Suomessa, olen fyysisesti selvästi paremmassa kunnossa. Pelaajat ovat Espanjassa fiksuja ja näppäriä pallon kanssa, joten myös puolustamiseni on mennyt eteenpäin.”

Voittamisen merkitys on siirtynyt myös kenttätason toimintaan.

”Suomessa minusta tuntui, että olin pelaajana sellaisessa asemassa, että jos tein rikkeen, se käännettiin niin, että jouduin tekemään rikkeen. Täällä valmentaja antaa aplodit, jos tekee taktisen rikkeen oikeassa paikassa. Treeneissä sanotaan aina ”hyvä, hyvä!”, jos pelaaja rikkoo vastustajaa, joka on pääsemässä vastahyökkäykseen. Valmentaja on sanonut minulle, että ”riko, jos pitää rikkoa”. Se johtuu siitä, että täällä pelataan pelkästään voitosta. Se on selkeä ero Suomeen.”

Espanjassa Vesiaho kertoo ymmärtäneensä, kuinka iso merkitys esimerkiksi yhden 1v1-tilanteen voittamisella on siinä, että oma joukkue saa mahdollisuuden voittaa.

”Niin moni ihminen on sanonut minulle, jos osaisin puolustaa paremmin, olisin parempi pelaaja. Tuntuu, että täällä puolustamiseni on mennyt valtavasti eteenpäin.”

Jalkapallon paikallinen ja valtakunnallinen merkitys on tehnyt nuoreen puolustajaan vaikutuksen. Haro on pieni, noin 12 000 asukkaan kylä Pohjois-Espanjassa. Jalkapallo ja seura on yhteisölle kaikki kaikessa.

”Täällä on vaikea olla katsomatta jalkapalloa. Sitä tulee kaikkialta radiosta ja televisiosta. Täällä tulee varmasti enemmän jalkapalloon kuin koronaan liittyviä uutisia”, Vesiaho kertoo.

”Ei tässä kylässä oikeastaan ole muita kuin meidän fanejamme. Kun olen menossa stadionille, ihmiset tunnistavat ja tervehtivät. Tässä on selkeä ero, vaikka tilanne Suomessa on varmasti muuttunut vuosien aikana. Täällä huomaa joka päivä, että jalkapallo on todella, todella suuri juttu.”

Ennen iltapäivän harjoituksiin lähtemistä Vesiaho puhuu tärkeästä aiheesta. Unelmista ja mahdollistajista.

”Vaikka kenenkään ei ole pitänyt pakottaa minua kentälle, tiedän, että kaikki ei ole johtunut vain minusta itsestäni. Arvostan ja olen kiitollinen niille ihmisille, jotka ovat auttaneet minua.”

”Äitini pystyi juuri ja juuri maksamaan maksut, että pääsin juniorina ulkomaan turnauksiin. Myös edesmennyt vaarini oli minulle todella tärkeä henkilö, kun pelasin KäPassa. Hän oli aina kentän laidalla ja kuskaamassa treeneihin äitini kanssa.”

Ossi (Virta), ”Eki ” (Erkki Valla) ja ”Repe” (Reijo Linna) valmensivat minua KäPassa, kun olin nuorempi. Kun minulla oli hankalaa HJK:ssa, Eki auttoi, tuki ja veti minulle yksilötreenejä, vaikka olin edustuksessa ja hän akatemiassa.”

Valtteri Vesiaho on ainakin tällä hetkellä ainoa miespuolinen suomalainen ammattilaispelaaja Espanjassa. Nuoremmille pelaajille hän haluaa antaa yhden vinkin.

”Olen sitä mieltä, että jos haluaa tavoitella unelmiaan, jotain on jätettävä pois. Kaikkea ei voi tehdä, sillä siitä tulee silloin vain tasapaksua. Johonkin asiaan pitää laittaa enemmän aikaa, jos haluaa saavuttaa unelmiaan. Minulla se on ollut jalkapallo.”

”Mummollani on tallessa vanha Helsinki Cup -haastattelu, jossa olen 10-vuotiaana sanonut, että haluan pelata joskus ammattilaisena nimenomaan Espanjassa. Se unelma on täyttynyt, mutta haluan pelata vielä korkeammalla tasolla.”

Valtteri Vesiaho ensimmäisessä virallisessa ottelussaan Haro Deportivon paidassa 5.12.2020. Kuva: Haro Deportivo.

***

Erkko Meri (@ErkkoMeri)

Juttua korjattu klo 11.17: Vesiaho on ainoa miespuolinen suomalainen ammattilaisjalkapalloilija Espanjassa. Sanni Franssi, Sini Laaksonen ja Iina Salmi pelaavat Primera Divisionia ammattilaisina.

Yksi ajatus artikkelista “Valtteri Vesiahon, 21, silmät aukesivat ulkomailla – ”Voittamisen kulttuuri on täällä jotakin täysin erilaista kuin Suomessa””

  1. Kai suomessa jotain oikein tehdään kun ns huippumaita vastaan kairataan voittoja.Voihan tää hemmo nyt ihan rauhassa fiilistellä siellä divarissa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: