Jalkapallon Juniorivalmentajat ry on palkinnut ensimmäistä kertaa lasten ja nuorten valmentajia

Juniorivalmentajien oma yhdistys, Jalkapallon Juniorivalmentajat ry, on myöntänyt ensimmäistä kertaa historiassaan tunnustuksia ansioituneille juniorivalmentajille. Yhdistys keräsi 4.-18.1.2021 jäsenistöltään ehdotuksia hyvää työtä tekevistä lasten ja nuorten valmentajista.

Yhdistyksen jäsenet ehdottivat kahden viikon aikana peräti 52 juniorivalmentajaa tunnustusten saajiksi. Ehdokkaita kertyi yli 30 seurasta ympäri Suomea, esimerkiksi Pellosta, Torniosta, Ylivieskasta, Jyväskylästä, Vaasasta, Lahdesta, Kuopiosta ja Riihimäeltä. Kaikki ehdokkaat löytyvät tämän tekstin lopusta.

Juniorivalmentajat ry:n asettama viisihenkinen palkintoraati teki kaikkien ehdokkaiden joukosta lopulliset valinnat perjantaina 22.1.2021. Raatiin ovat kuuluneet Kimmo Eronen (VJS), Jan-Erik Kotka (Ilves), Veli Lampi (VPS), Sanna Malaska (HJK) sekä Erkko Meri (KäPa).

Yhdistyksen ensimmäiset Juniorivalmentaja-tunnustukset on myönnetty neljälle lasten ja nuorten valmentajalle. Perustelut ovat tulleet muiden seurojen valmentajilta.

***

Lasten valmentaja, tytöt

Santtu Luoto, Helsingin Ponnistus

”Kokenut ja ansioitunut valmentaja teki meihin suuren vaikutuksen seuratessamme hänen valmennustaan yhteisissä ottelutilanteissa viime vuoden aikana. Omaa joukkuettaan hän luotsasi ottelutilanteen vaatimalla herkkyydellä, antaen pelaajien tehdä itse ratkaisut pelitilanteissa, mutta kuitenkin nostamalla esiin onnistumisia tilanteiden päätyttyä. Erityisesti mieleemme jäi kuitenkin se, kuinka hän huomioi meitä, vastustajajoukkuetta ja yksittäisiä pelaajiamme, nimeltä mainiten ja heidän onnistumisiaan esiin nostaen. Myös pelaajamme muistavat hänet ja hänen kehuvat sanansa edelleen, ja ne ovat vaikuttaneet heidän intoonsa tehdä kaikkensa pelitilanteissa. Hienointa valmennusta, josta nauttii koko yhteisö.

Luoto on tehnyt myös vaikutuksen sillä, että hän on otteluiden ulkopuolellakin aidosti kiinnostunut joukkueen ja pelaajien tekemisestä. Hän on poikkeuksellisen helposti lähestyttävä, avoin ja ottaa myös itse kontaktia ja kyselee aktiivisesti kuulumisia esimerkiksi turnausten yhteydessä. Luodon kanssa on aina mukava keskustella niin joukkueiden asioista kuin jalkapallosta yleensä. Hänen tekemisestään huokuu kiinnostus yhteiseen asiaan ja on aina ilahduttavaa, kun joku osaa ajatella asioita laajemmassa kontekstissa.”

***

Lasten valmentaja, pojat

Tomi Leivo, Parikkalan Urheilijat

Tomi on perustanut Parikkalaan jalkapallojaoston ja ei pelkästään perustanut, vaan luonut kehittyvän ja kasvavan seuran muutamassa vuodessa.

Kauempaa toimintaa seuranneena on ollut hieno nähdä, kuinka seuran pelaajat on kasvatettu ”paulaisuuteen”. Pelaajilla (ja myös vanhemmilla) näkyvät seuran asusteet ja värit, pienelle paikkakunnalle on luotu jalkapallokulttuuri. Tomi on kasvattanut ympärilleen aktiivisten vanhempien organisaation ja seura on elävöittänyt eteläkarjalaista jalkapalloilua omalla tavallaan.

Tomi on valmentajana hyvin innostunut toiminnan kehittämisestä ja on aktiivinen muihin alueen toimijoihin. Hänen kanssa keskustellessa asiat eivät jää pintatasolle, vaan kohti ydintä, mikä on harvinaista. Tämä näkyy myös pelaajakehityksessä. PaU:n ikäluokat ovat syntyvyyden vuoksi pieniä, mutta se ei ole estänyt joukkueita isompia seuroja vastaan kamppailessa. PaU:n pelaajat tunnistaa hyvistä pallonkäsittelytaidoista ja suuresta palosta lajia kohtaan. Omalla esimerkillä johtaminen on tässä tapauksessa suurimpana syynä.”

***

Nuorten valmentaja, tytöt

Elina Kuronen, FC Espoo

”Elina aloitti valmentamisen omassa kasvattajaseurassaan PEP:issä vuonna 2008 ja tämän seuran väreissä hän myös valmensi alusta saakka 2006-syntyneitä tyttöjä, jotka sykähdyttävät tavallaan pelata jalkapalloa. Sittemmin Elina on valmentanut FC Espoossa 2006- ja 2007-syntyneitä ja tehnyt erinomaisesta työtä. Molemmat joukkueet ovat oman ikäluokkansa kärkeä Suomessa. 

Vastustajan valmentajan näkökulmasta Elina on tehnyt ison vaikutuksen toiminnallaan. Hän on todellinen ammattilainen ja pystyy pelien jälkeen tuloksesta riippumatta käymään peliä analyyttisesti läpi sekä keskittymään peleissä vain ja ainoastaan oman joukkueensa auttamiseen, jättäen kaiken ylimääräisen ulkopuolelle. Koskaan en ole kuullut hänen selittelevän mitään. Erittäin pidetty ja arvostettu valmentajapersoona kautta linjan.”

***

Nuorten valmentaja, pojat

Johan Suominen, Pallo-Iirot

”Pallo-Iirot on yksi viime vuosina eniten tasoaan nostaneista seuroista. Aiemmin seuralla oli vaikeuksia saada yhtään joukkuetta Etelä-liigaan, nyt seura on tilanteessa, jossa C15, C14 ja D13 pelaavat Etelä-liigaa, ja ikäluokan haastajajoukkue löytyy myös toiseksi korkeimmalta sarjatasolta.

Suomisen valmentama 2006-syntyneiden ikäluokka toteuttaa seuran valmennuslinjaa niin harjoittelun kuin joukkueen pelimallin osalta. Pelin sanotaan olevan valmentajan CV, Suomisen CV näyttää tällä hetkellä timanttiselta. ”Iiroista” valittiin aiemmin usein 1-3 pelaajaa ikäluokan Huuhkajaturnaukseen, -06 ikäluokkasta valittiin 11 pelaajaa kyseiseen turnaukseen. Tämä kertoo siitä erinomaisesta työstä, jota Johan on tehnyt jo pitkään.”

***

Aloite lasten ja nuorten valmentajien muistamisesta tuli yhdistyksen jäseneltä Kimmo Eroselta, joka työskentelee Vantaan Jalkapalloseuran teknisenä johtajana.

”Suomalaisen jalkapallokulttuurin ja pelaajakehityksen tulevaisuus luodaan lasten ja nuorten valmentajien toimesta. Se työ tehdään usein hieman taustalla, kirkkaiden valojen ulkopuolella. Tämän arkisen työn merkitys on valtava suomalaiselle jalkapallolle ja yhteiskunnalle. Juniorivalmentajien huomioimisen puute erilaisissa tunnustuksissa on ollut huolestuttava puute. Onkin äärimmäisen tärkeää, että me suomalaiset jalkapallotoimijat pidämme tämän työn tärkeyttä säännöllisesti esillä”, Kimmo Eronen sanoo.

Juniorivalmentaja-tunnustusten myöntämisestä on tarkoitus tehdä vuosittainen perinne. Tavoitteena on paitsi muistaa ansioituneita toimijoita myös nostaa juniorivalmennuksen arvostusta.

”Valintojen tekeminen ei ole koskaan helppoa, eikä varsinkaan nyt, sillä erinomaisia ehdokkaita oli niin paljon. Painotimme valinnoissa hieman pienempien seurojen valmentajia, jotka ovat omalla työllään mahdollistaneet esimerkiksi laadukkaan pelaajakasvatuksen ja seuran elinvoimaisuuden sekä valmentajia, jotka ovat pitkäjänteisesti tehneet työtä tietyn ikäluokan kanssa kehittäen joukkuettaan kohti Suomen kärkeä”, Jalkapallon Juniorivalmentajat ry:n puheenjohtaja Erkko Meri toteaa.

Yksi tunnustuksen saaneista valmentajista on Parikkalan Urheilijoiden Tomi Leivo.

”Juniorivalmennus on intohimoni ja se merkitsee minulle todella paljon. Pidän lasten liikuttamista todella tärkeänä. Täällä Parikkalassa ei ole lapsille liikaa harrastamisvaihtoehtoja, ja viimeksi täällä oli ollut jalkapallotoimintaa 30 vuotta sitten. Kun toimintaa on lähdetty luomaan tyhjästä, niin mutkia on ollut matkassa. Mutta laji on silti antanut todella paljon. Tämä tunnustus merkitsee minulle paljon. Minua lämmittää, että se on tullut muilta valmentajilta. Tässä on melkein sanaton olo”, Tomi Leivo kertoo.

Jalkapallon Juniorivalmentajat ry onnittelee kaikkia tunnustuksen saaneita valmentajia sekä erinomaisia ehdokkaita!

Kaikki ehdokkaat (suluissa valmentajan seura kaudella 2020):

Mohaiman Abdilamir (KäPa, Helsinki), Ismo Airio (FC Kontu, Helsinki), Mika Alavahtola (TP-47, Tornio), Joni Annila (VPS, Vaasa), Sami Hakala (NuPS, Nummela), Kalle Hakkola (KäPa, Helsinki), Kimmo Havantola (Ilves, Tampere), Tatu Helenius (HJK, Helsinki), Marko Hirvonen (HJK, Helsinki), Sinikka Itälinna (Ilves, Tampere), Joonatan Jännes (VJS, Vantaa), Jyrki Kalmari (EBK, Espoo), Teemu Karhu (TPV, Tampere), Pertti Kemppinen (ei seuraa), KTP:n 2013-syntyneiden valmennustiimi (Kotka), Antti Kukkola (FC Ylivieska), Elina Kuronen (FC Espoo), Anna-Pauliina Kyllönen (FC Kuusysi, Lahti), Jani Lehmuskoski (EPS, Espoo), Pasi Lehtonen (Pallo-Iirot, Rauma), Tomi Leivo (PaU, Parikkala), Ilari Lintukangas (KäPa, Helsinki), Santtu Luoto (Ponnistus, Helsinki), Sanna Malaska (HJK, Helsinki), Veera Malmberg (LeKi-Futis, Lempäälä), Juuso Mattila (PK-35, Helsinki), Maria Mäki (Pellon Ponsi), Sanni Määttänen (Ponnistus, Helsinki), Kari Naakka (HJK, Helsinki), Tuomas Nikula (FC Ylivieska), Jonas Nyholm (HJK, Helsinki), Otto Oja (LePa, Espoo), Erkka Peltonen (VPS, Vaasa), Susanna Pitko (FC Kontu, Helsinki), Petri Plym (Ilves, Tampere), Jarkki Pöyhönen (KuPS, Kuopio), Miki Rautakorpi (VPS, Vaasa), Jarmo Rinne (Valtti, Helsinki), Tomi Rouhiainen (HIFK, Helsinki), Miika Salmi (FC Espoo), Ilkka Salonen (LPS, Helsinki), Joonas Sarelius (HJK, Helsinki), Henri Sillanpää (VPS, Vaasa), Johan Suominen (Pallo-Iirot, Rauma), Toni Tammi (KuPS, Kuopio), Tero Toivanen (JoKi, Jokela), Pishkoh Yari (HoDy, Jyväskylä), Timo Vanninen (RiPS, Riihimäki), Saravanan Vellu (HJK, Helsinki), Severi Vielma (JJK, Jyväskylä), Mikko Viitsalo (FC Kirkkonummi), Boris Wistuba (EPS, Espoo)

Jalkapallon Juniorivalmentajat ry on vuonna 2018 perustettu yhdistys, jonka tavoitteena on edistää juniorivalmennusta ja sen arvostusta Suomessa. Yhdistys pitää koulutuksia, järjestää vuosittaisen Juniorivalmentajapäivän, tarjoaa jäsenilleen sopimusneuvontaa sekä toteuttaa vaikuttamistyötä juniorivalmennuksen saralla. Yhdistykseen kuuluu lähes 350 juniorivalmentajaa.

***

Erkko Meri (@ErkkoMeri)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: